V Česku začalo očkování proti koronaviru. Naočkovat se nechal Babiš i Blatný, který žádá ostatní o totéž
Premiér Andrej Babiš. Foto: Vláda ČR
Chomutov

Praha - V neděli 27. prosince 2020 byla ve vybraných v pražských a brněnských nemocnicích vakcinace proti onemocnění covid-19. V Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích se nechal naočkovat premiér Andrej Babiš spolu s válečnou veteránkou Emílií Řepíkovou. Naočkovat se nechal také ministr zdravotnictví Jan Blatný, o totéž žádá ostatní spoluobčany, zejména potom seniory.

 

Prvních 9750 dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech dorazilo do České republiky, stejně jako do dalších států EU, v sobotu 26. prosince. Dnes začalo očkování. Jako první budou v Česku očkováni zdravotníci a senioři.

„Tento rok byl určitě nejhorší v naší moderní historii. Na covid zemřelo strašně moc našich spoluobčanů, naše životy zasáhl velice negativně a vakcína, která přišla z EU, je naše naděje, že se vrátíme do normálního života,“ zdůraznil Andrej Babiš.

Vakcína byla včera distribuována do Ústřední vojenské nemocnice, Všeobecné fakultní nemocnice a do Nemocnice na Bulovce. Polovina dodávky směřuje do Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Ústřední vojenská nemocnice je připravena denně provést v šesti ordinacích na 300 vakcinací. Z první dodávky bude naočkováno 975 osob v průběhu tří dnů. Vakcína se bude aplikovat ve dvoudávkovém schématu s intervalem 21 dní. Procedura očkování trvá cca 15 minut, každý očkovaný poté setrvá zhruba 30 minut v odpočinkovém režimu z důvodu observace. U osob po prodělaném onemocnění covid-19 se doporučuje vakcinace nejdříve po 90 dnech od prvního pozitivního odběru.

"Vážení a milí spoluobčané, myslím si, že není náhodou, že do Evropské unie i do České republiky přichází vakcína v době Vánoc. Vánoce jsou dobou spojenou s nadějí a se zvěstováním dobrých zpráv. Možnost očkování je pro nás pro všechny jednoznačně dobrou zprávou. Je i nadějí na to, že budeme zase žít život bez omezení, která nás svazovala v tomto odcházejícím roce. Jsem rád, že jsem se mohl dnes nechat naočkovat účinnou a bezpečnou vakcínou a vás všechny prosím o totéž. Zejména pak naše starší spoluobčany," uvádí na twitteru Ministerstva zdravotnictví Jan Blatný.

2712blatnykz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Zdroj: Twitter

"Očkování vás ochrání a umožní vám setkávat se opět s vašimi blízkými bez nutnosti izolací, karantén a nepříjemných vyšetření. A věřte mi, nenabízel bych vám nic, čemu bych sám nevěřil a co bych před tím sám nevyzkoušel. Očkování má smysl! Je to cesta zpět k normálnímu životu," dodává na Twitteru ministr zdravotnictví.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru