Nabídka vánočních kaprů je i přes pandemii vyšší, než loni. Inspektoři se zaměřili na kontroly prodejních míst
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Státní veterinární správa (SVS) kontrolou na sádkách v pražských Lahovicích symbolicky zahájila kontroly prodeje vánočních kaprů. Prodejci letos nahlásili v rámci celé ČR 2662 prodejních míst (údaj k 17. 12.), což je mírně vyšší počet jako loni.

Při kontrolách se inspektoři zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou jako tradičně také hygienické podmínky prodeje. Navíc inspektoři SVS budou sledovat dodržování pravidel v souvislosti s aktuální epidemií Covid-19.

Aby bylo možné ze strany SVS naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se na území ČR objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje. Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji – 502, na druhém místě je Moravskoslezský kraj – 299 a třetí kraj Středočeský – 289. V hlavním městě nahlásili prodejci 215 míst, zde se počet stánků s kapry v posledních letech postupně mírně snižuje.

Loni před vánočními svátky prošla kontrolami SVS v celé ČR takřka tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve 4 % případů. Převažovaly administrativní prohřešky, závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech. Z dlouhodobého hlediska se v současnosti vyskytuje závažných prohřešků méně než v minulosti.

„Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

„V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů,“ uvedl Semerád.

Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru