Na sever Čech se od rána sype sníh. Může za to Undine
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Aby bylo jasno – Undine je ženské jméno, mající kořeny v latině a znamenající něco ve smyslu „malá vlna“, které odborníci na počasí ze Svobodné univerzity v Berlíně přisoudili tlakové níži, která se od severu přiřítí do střední Evropy a která do jižního Německa a především do Alp přinese sněžení, resp. v případě nejen švýcarských Alp pořádnou sněhovou nadílku. A i u nás se můžeme těšit z toho, že jsme se hned v první prosincový den probudili do zasněženého rána. Alespoň na některým místech severozápadních Čech.

ÚTERÝ 1. PROSINCE

Okluzní fronta spojená s oblastí nízkého tlaku Undine dorazí k česko-saské hranici v brzkých ranních hodinách, přesněji definováno po 3. hodině. Srážky, které přinese, budou poměrně bohaté, bohužel/bohudík ne v našich končinách, nýbrž za hranicemi, zvláště v Bádensku-Württembersku. O severozápadní Čechy srážkové pásmo pouze zavadí. Hlavně v Krušných horách v průběhu rána a dopoledne bude sněžit, sněhové vločky se však ukázaly i v Chomutově, Mostě, Teplicích... V nejlepším případě se nejen Most dočká centimetrové až dvoucentimetrové sněhové přikrývečky, v nejhorším spadne doslova jen pár sněhových vloček a nic víc. Tak jako tak, i lidé v nížinách se dočkají prvního sněžení sezony 2020/21. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 2 °C.

STŘEDA 2. PROSINCE

Undine se usadí nad severní Itálií, a tak se sněhových vloček dočkají jak na severu Itálie, tak i v Chorvatsku anebo na Slovinsku. Do České republiky se uprostřed pracovního týdne nepodívají. Zato nízká inverzní oblačnost ano. Ještě před východem, oprava západem slunce se vyčasí na skoro jasno až jasno, vzápětí se ale od jihu přižene oblačnost vysokého patra, takže podmínky pro sledování hvězd nebudou zrovna de luxe. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 1 °C, ráno v minimu kolem -5 °C.

ČTVRTEK 3. PROSINCE

Čtvrteční počasové menu nám slibuje hodně mraků, jinými slovy minimální množství slunečních paprsků. Ve středních a východních Čechách si mraky uleví, snesou totiž na všechny a všechno trochu sněhu. Ústeckému kraji se jakákoliv srážková aktivita vyhne. Když už nic, tak se alespoň otevřenou kadeřnictví, restaurace a v neposlední řadě posilovny. Ale nezapomeňte – roušku nebo respík s sebou. Čili: Oblačno až zataženo beze srážek, ráno v minimu kolem minus pětky a odpoledne v maximu do 0 °C. Teploty celkem zimní, ale ten sníh, tomu se nějak nechce. Že by si ho počasí šetřilo na Štědrý den? Uvidíme za tři týdny (a něco)!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru