Brzy začne adventní čas. Rozsvítí se Vánoce za doprovodu sněhových vloček?
ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Rok se s rokem sešel, čas zapálit svíčku nadešel. Opět ani vidu po sněhu, nebrání to však příchodu adventu. Náměstí, ulice i domovy zase Vánoce vítají, nejedni s Kryštofem a Goťákem Vánoční zpívají. Dvě dvacítky připravily mnohé o mnohé, nenechme si ale vzít to svaté jediné. Nechť v srdcích našich vládne mír a řád, pojďme si zas všichni jen to dobré přát!

Štědrý den letos připadá na čtvrtek, termínem první adventní neděle je tedy 29. listopad. Uplynulé dny se nesly v duchu vyloženě pozdního podzimu, tedy alespoň z pohledu nížin a středních poloh, sevřených chladem mlh a nízké oblačnost. Naopak do vyšších nadmořských výšek inverze přinesla nejen sluneční paprsky, ale i teplá odpoledne. Avšak zároveň mrazivá rána. Tak jako tak, nespočty lidských očí pořád čekají na první sněhové vločky letošní sezony. Dočkají se s příchodem adventního období, tak jako tomu bylo v roce 2010?

PÁTEK 27. LISTOPADU

Jedna vystřídá druhou a řeč je o tlakových výších. Ta jménem Valentin k nám posílala teplý vzduch od jihu, a proto se za naprostou většinou oken nic nedělo – fádní pošedlá sychravost, nic víc, nic míň. Na horách pravda bylo pěkně. Vliv tlakové výše spolu s pracovním týdnem skončí, ačkoli to během pátku nebude patrné. Znovu je totiž nutné počítat s inverzním charakterem počasí, jinými slovy se dočkáme toho, co ve čtvrtek či ve středu. Nejvyšší odpolední, vlastně všechny teploty zůstanou v zajetých kolejích.

SOBOTA 28. LISTOPADU

První víkendový den budou režírovat dva tlakové útvary. Jednak tlaková níže se středem nad Polskem, berlínskou Svobodnou univerzitou pojmenovaná Tanja, jednak tlaková výše se středem nad jižním Norskem, které Němci přiřkli jméno Willy. Mezi Tanjou a Willym do našich končin od severovýchodu pronikne chladný kontinentální vzduch, který tak trochu vystaví stopku paní inverzi. Čekáte-li ale s nástupem severovýchodního proudění příchod pravé zimy a tedy idylického úvodu adventu, hups. Kvůli Tanje se sobotní den ponese ve znamení velké oblačnost, která pozapomene srážky. Pouze v Krkonoších a okolních horách (Jizerky, Orlické hory) se ukážou sněhové vločky. Čili sečteno a podtrženo: Převážně oblačno až zataženo beze srážek, nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 5 °C a ráno v minimu kolem bodu mrazu.

NEDĚLE 29. LISTOPADU

Před 10 lety, v pondělí 29. listopadu 2010, se Mostečané, Tepličané i Ústečané, prostě všichni brodili ve sněhu. V noci, která následovala po rozsvícení vánočních stromů a světel, dorazila srážkami překypující fronta, a protože mrzlo, napadlo x čísel sněhu. A sněhobílý byl prakticky celý prosinec. Letos se něco takového nestane. Letošní první adventní neděli sice ovládne severovýchodní vítr, ale ten bude postupně slábnout. A ty srážky, moc jich nebude, přinejmenším v severozápadních Čechách. Na co se tedy můžeme (ne)těšit? Na mraky, bude jich hodně, na nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 4 °C a na ranní minima převážně mezi -1 až -5 °C.

PONDĚLÍ 30. LISTOPADU

Na počátku nového týdne by přímo přes Česko měl přejít střed tlakové výše, která by se do střední Evropy měla přihnat od západu. Z toho plyne nulová šance na pořádnou sněhovou nadílku. Kdoví, přátelé, třeba tentokrát pravá zima dorazí těsně před Štědrým dnem... Pondělní počasové menu se nebude nijak zvlášť lišit od toho nedělního, vlastně ani sobotního nebo pátečního... Přes den pár stupňů nad nulou, k ránu kolem nuly a mráčci darabáčci (navzdory užitým zdrobnělinám autor není teplotně nadprůměrný, pozn. red.).

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru