Počasí: Vlády se ujme Thodo. Jen krátkodobě, ale zato s vervou
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Můžeme poděkovat Étě, hurikánu čtvrté kategorie, který před 14 dny zpustošil Střední Ameriku, resp. Nikaraguu. Poděkovat za co? Jeho pozůstatek v pondělí 16. listopadu spolu s tlakovou níží Roswitha přispěl k oceánskému západnímu proudění, které jednak vyhnalo inverzi, jednak vyhnalo rtuť v teploměrech nad 10 °C. Nyní se ke slovu dostane Thodo, tlaková výše, kterou takto pojmenovala berlínská Svobodná univerzita. Copak si pro nás přichystala?

Nejprve menší odbočka do časů minulých. V tomto týdnu si připomínáme studentskou demonstraci, z níž se rychle vyvinul protest proti komunistickému režimu a jež mimo jiné dala zrodu divokých devadesátek, ve kterých světlo českého a slovenského světa spatřily první mobily (kde jsou ty chvíle, kdy jsme si připadali jako naprostí králové s „cihlami“, které měly antény tyčící se výše než mrakodrapy a se kterými jsme skrze jednořádkové displeje dobývali naše první lásky i nelásky) či první internety. Dne 17. listopadu 1989 počasí v Česku nadále ovlivňovala mohutná oblast vysokého tlaku, která nejen do Česka poslala studený vzduch od severu až severovýchodu. A tak bylo poměrně chladno. V Praze se tenkrát denní maxima pohybovala pouze okolo 3 °C, v Ústeckém kraji zrovna tak: Doksany 3,8 °C, Ústí nad Labem 3,5 °C, Žatec 3,0 °C, Teplice 2,4 °C, Kadaň 2,1 °C... Ráno mrzlo, třeba v Teplicích naměřili minimum -5,3 °C. K tomu převládala slunečná obloha. Takže vlastně sluníčko v duši, ale i na nebi. Jeden by řekl, že někdo ze Západu nastavil tajnou počasovou zbraň HAARP tak, aby...

Ponechme spekulací, upřeme pozornost k budoucnosti:

ÚTERÝ 17. LISTOPADU (CINK, CINK):

Ze začátku, zvláště mezi 7:00 až 9:00, slunečno, resp. skoro jasno až polojasno, poté převážně oblačnost, resp. oblačná až zatažená obloha, ale beze srážek (v Krušných horách slabá přeháňčička nastat může). Během pozdních večerních hodin se začne vyjasňovat. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 °C.

STŘEDA 18. LISTOPADU:

Předposlední listopadový středeční den bude zalit sluncem. Díky oné oblasti vysokého tlaku pojmenované Thodo. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 °C, ráno v minimu kolem 4 až 2 °C.

ČTVRTEK 19. LISTOPADU:

Dynamičnost, pohyblivost, variabilnost. Tato slova jsou ta správná pro stručný popis charakteru tohoto pracovního týdne, alespoň co se dění v troposféře týče. Thodo před pátkem dvacátého zdrhne kamsi do neznáma a uvolní prostor rozsáhlé soustavě tlakových níží severně od našeho území. Do čtvrtka vstoupíme v západním proudění, které se postupně změní na severozápadní. Dost možná se objeví nějaká dešťová přeháňka, nahoře v Krušných horách k večeru a večer i sněhová. Nejvyšší odpolední teploty ještě okolo 10 °C, ranní minima povětšinou v rozmezí 4 až 1 °C. Ráno rovněž nešokují mlhy/nízká oblačnost, pak se tak jako tak zatáhne frontální oblačností.

Přestože se již do mnohých ulic vrátila vánoční výzdoba, byť prozatím spí (chápejme nesvítí), pravé české vánoční počasí, tzn. sníh a mráz i v nejnižších polohách, je v tuto chvíli v nedohlednu. Do Vánoc však času dost...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru