Obchody i restaurace se při zlepšení epidemiologické situace otevřou naráz
Dáme si před vánočními svátky kafe v cukrárně nebo oběd v restauraci? To nikdo neví... Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Epidemiologická situace v České republice se zlepšuje, a pokud tomu bude tak i nadále, otevřou se najednou všechny obchody a provozovny služeb včetně hospod, restaurací či hotelů.

„Zdravotní situace se zlepšuje. Platí, že v momentě, kdy se dostaneme do pandemického stupně číslo tři a za předpokladu, že budeme dodržovat pravidla, tak se může, byť s určitými restrikcemi, otevírat,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Chtěli bychom otevřít vše a to naráz, ale záleží na stupni epidemiologické situace, resp. na tabulce, kterou dnes představilo ministerstvo zdravotnictví a na které se podílelo i MPO (podrobná tabulka ke stažení ve formátu PDF zde). Nechceme vytvářet neférové konkurenční prostředí tím, že budeme otevírat postupně.“

Dodržena budou muset být specifická hygienická opatření. U stupně číslo tři tak budou restaurace zavřené od 22:00 do 06:00 hod. a u jednoho stolu budou sedět maximálně čtyři hosté. V maloobchodě a knihovnách bude platit omezení 1 osoba na 15 m2. V obchodních centrech by měly být navíc dodržovány dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky a jídelní a dětské koutky budou i nadále zavřené. Stravovací provozovny v prostorách jídelních koutků v nákupních centrech, v tzv. foodcourtech, budou moct fungovat jako výdejní okýnka a prodávat jídlo zákazníkům. Ti si budou muset odnést s sebou a nekonzumovat ho v nákupních centrech.

„Do doby, dokud budou provozovny zavřeny, platí stále všechny dotační programy. Všechny provozovny, které jsme zavřeli, získávají 100 procent úhrady mezd, včetně odvodů. Získávají jeden a půl měsíce 100procentního nájemného. A živnostníci mohou čerpat kompenzační bonus 500 korun na den či ošetřovné,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Máme velkou šanci stihnout předvánoční otevření, ale záleží do velké míry na každém z nás a důsledném dodržování pravidel.“

„Aby se zákazníci nekumulovali v obchodech v předvánočním čase, rádi bychom obchody vyzvali, aby prodloužily otevírací dobu,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „Bezpečný adventní nákup bude heslem pro tento segment a věřím, že lidé si na tento režim zvyknou a budou dodržovat pravidla.“

Svaz průmyslu a dopravy ČR zjišťoval, jaká opatření zavedly firmy. Podle něj podniky pravidelně dezinfikují pracoviště i nářadí a provozní prostředky, instalovaly ochranná plexiskla, měří teplotu u vstupu a tam kde je to možné, doporučují home office. Některé firmy samy preventivně testují antigenními testy či trasují zaměstnance.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru