Pátek třináctého dal sbohem inverzi. Přibude slunce, stejně tak i tepla
Jezero Matylda. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Svatý Martin slova jedné z pranostik opomněl, když oře svého bílého zase zapomněl. Na přání mnohých si nevzpomněl, nenávistný tón všude se rozezněl: ‚‚Kaj se, kaj se, Martine, ty jeden hřísnej chalane!‘‘ Přestože počasí továrnou na přání není, je vzhledné, když v pozdní podzimní den za okny sněží. Přeci jen již stromy nahé býti, není lepší na sobě bílý plášť míti? Letos nejen stromy se sněhu nedočkaly, co nejbližší dny si pro nás přichystaly? No nic – dost už bylo rýmování, skončeme už s touto preambulí!

Paraskavedekatriafobie, téže friggatriskaidekafobie. Pakliže jste o posledním dnu uplynulého pracovního týdne nevyšli ven ani v absolutně neprodyšném protivšemu obleku, nejspíše víte, oč jde. Správně, paraskavedekatriafobií či friggatriskaidekafobií je míněn chorobný strach z pátku třináctého. Dobrá zpráva, letos nás již žádný pátek třináctého nečeká. Vlastně, ten nejbližší bude až v srpnu 2021. A kdoví, co do té doby můžeme čekat. Tak jako tak, poslední pátek třináctého roku 2020 nejenže přežil koronavirus, ale také požil mlhy a nízkou inverzní oblačnost. Vykouklo na nás slunce a rtuť v teploměrech atakovala desetistupňovou hranici. Třeba v naší metropoli Ústí nad Labem, stanice Vaňov naměřila až 11 °C. Jen tak pro zajímavost – okolo páteční 22. hodiny Teplice hlásily 9,6 °C, což byla nejvyšší hodnota v celém Česku. Denní maximum bylo v podstatě stejné jako v Ústí, čili rekord pro 13. listopad odolal. Pochází z roku 2010 a je jím 16,6 °C. Naopak 13. listopadu 1983 bylo až -6,0 °C.

Nejdřívějším datumem první sněhové pokrývky je v případě Teplic 31. říjen 1988, kdy v Teplicích ležely 2 cm sněhu. Kdypak se Tepličané dočkají prvního sněhu sezony 2020/2021? Přinejmenším v nejbližší přítomnosti to nebude:

SOBOTA ČTRNÁCTÉHO: Zpočátku, v noci a ráno, velká oblačnost, které však vzápětí razantně ubude a až do večera nepřibude. Takže suma sumárum krásný slunečný den. Víkendový den, pro mnohé první den prodlouženého víkendu. Ačkoli víkend v době koronavirové trochu změnil význam, že? Sobotní nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 12 °C.

NEDĚLE PATNÁCTÉHO: Kvůli jižnímu větru se ke slovu znovu dostane inverze. Již během noci nejspíše celý Ústecký kraj pohltí mlhy a nízká oblačnost, které ze z Podkrušnohoří opravdu chtít nebude. Aby jo, když tu máme České středohoří a všemožné kopce na straně jedné a Krušné hory na straně druhé. Fádní šedá bude sužovat i celou Moravu a většinu Slezska, tedy nebudeme sami. Nejvyšší odpoledni teploty okolo 6 až 8 °C, ráno v minimu kolem pětky.

PONDĚLÍ ŠESTNÁCTÉHO: Nový týden odstartuje proměnlivou tváří. Díky frontě, která se přižene od západu. Do cca 7. až 8. hodiny ranní oblačno až zataženo, ale s velkou pravděpodobností zcela beze srážek. Poté, po dobu 60 až 120 minut, jasno až skoro jasno, později se vedení opět ujmou mraky. Srážky ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo desítky, ráno v minimu kolem pětky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru