Útlum těžby uhlí v lomu ČSA pokračuje, zrušeny budou stovky pracovních míst
Velkostroje v lomu ČSA v popředí. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Most – Těžba v lomu ČSA se výrazně přiblížila k hranici stanovených těžebních limitů. Do vytěžení zpřístupněných zásob zbývá už pouhých 12 miliónů tun. Na rychlost a postup dotěžení hnědého uhlí z lomu ČSA má zásadní vliv také sílící trend negativního vnímání hnědého uhlí jako tradiční suroviny pro výrobu energie. Provozovatel lomu ČSA, Severní energetická ze skupiny Sev.en Energy, proto přistupuje k dalším nezbytným opatřením, která s sebou nesou také zrušení více než 250 pracovních míst.

„Poslední roky přinesly výraznou změnu vnímání uhlí a uhelných zdrojů jako stabilní palivové a energetické základny. Jeho další využívání v energetice České republiky se tak dostalo pod obrovský politický a ideologický tlak, který je výrazně podporován obdobným postupem i v okolních zemích. Součástí tohoto tlaku je na jedné straně zvýhodňování konkurenčních zdrojů a na straně druhé výrazná penalizace uhelné energetiky. To se výrazně promítá do cen za výrobu elektrické energie a vede v konečném důsledku k omezování výroby v tradičních hnědouhelných energetických zdrojích, a tedy i těžby,“ uvedl generální ředitel Severní energetické Petr Lenc.

Severní energetická postupně utlumuje těžbu lomu ČSA již od roku 2015, kdy vláda rozhodla o zachování těžebních limitů v této lokalitě. Po ukončení těžby skrývky v roce 2016 a uzavření hlubinné těžby v bočních svazích lomu ČSA letos na jaře, přijímá firma nyní další zásadní opatření. Jedná se o významnou organizační změnu související s přechodem na jiný směnový režim a nutnost snížit provozní náklady na minimum. V příštím roce se tak nepřetržitý provoz v úsecích Povrchová těžba lomu ČSA a Úprava uhlí Komořany i ve všech souvisejících provozech změní na dvanáctihodinový celotýdenní pracovní režim. Tato změna povede k nezbytnému rušení více než 250 pracovních míst.

„Všem zaměstnancům, kteří budou v návaznosti na tuto organizační změnu propuštěni, náleží odstupné dle kolektivní smlouvy. Odcházející horníci navíc mohou využít závazku státu a požádat o restrukturalizační příspěvek, který naše odborová organizace vyjednala se státem v roce 2016 v souvislosti s rozhodnutím o útlumu těžby na lomu ČSA,“ připomněl Jaromír Franta, předseda SOO CCG. Firma odcházejícím zaměstnancům také zprostředkuje komunikaci s příslušnými úřady.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru