Jak spolehlivé jsou výtahy dodávané na český trh? Inspektoři kontrolovali jejich bezpečnost
Zdroj: www.coi.cz
Chomutov

ČR - Česká obchodní inspekce kontrolovala bezpečnostní komponenty pro výtahy, které obsluhují budovy nebo stavby a jsou určené k přepravě osob a nákladů. Cílem této akce bylo ověřit, zda stanovené bezpečnostní komponenty pro výtahy dodávané na trh ČR splňují požadavky příslušných právních předpisů. ČOI zkontrolovala 43 typů těchto výrobků a nedostatky zjistila u 17 z nich.

Česká obchodní inspekce kontrolovala bezpečnostní komponenty pro výtahy, které trvale obsluhují budovy nebo stavby. Tyto výtahy jsou určené k přepravě osob, osob a nákladů, nebo pouze nákladů. Konkrétně se jednalo o kontrolu těchto bezpečnostních komponent: dveřní uzávěry kabinové a šachetní, nárazníky, omezovače rychlosti a zařízení proti nekontrolovatelnému pohybu klece výtahu (kompletní seznam bezpečnostních komponent pro výtahy je uveden v příloze č. 3 nařízení vlády č. 122/2016 Sb., ze kterého vyplývá, že některé bezpečnostní komponenty jsou i elektrická zabezpečovací zařízení a vztahují se na ně další předpisy).

V rámci této akce bylo provedeno 29 kontrol u 27 subjektů, z toho bylo 15 distributorů, 6 montážních firem a 6 výrobců, z nichž ve 2 případech byl výrobce zároveň dovozcem. Kontrolováno bylo 43 typů výrobků a nedostatky byly zjištěny u 17 typů.

Inspektoři ČOI kontrolovali povinné značení výrobků, včetně stanoveného označení CE. Dále kontrolovali EU Prohlášení o shodě a návod na montáž, připojení, seřízení a údržbu v českém jazyce, který musí být k výrobku přiložen.

Nedostatky v průvodní dokumentaci nebo v označení výrobku byly zjištěny u 17 typů bezpečnostních komponent výtahů (některé výrobky měly současně více nedostatků), z toho:

  • v 9 případech se jednalo o nedostatky v EU Prohlášení o shodě (nebylo přiloženo k výrobku nebo nebylo v českém jazyce nebo mělo administrativní nedostatky)
  • v 8 případech se jednalo o nedostatky v návodu (nebyl v českém jazyce nebo nebyl přiložen vůbec)
  • v 1 případě se jednalo o nedostatky ve značení (chyběly údaje o dovozci)
  • v 1 případě nebyl výrobek opatřen stanoveným označením CE

Česká obchodní inspekce uložila za zjištěné nedostatky celkem 4 pokuty příkazem na místě v hodnotě 21 000 Kč a podala 2 návrhy na zahájení správního řízení. Z uvedených výsledků vyplývá, že v rámci kontrolní akce nebyl zjištěn žádný nebezpečný výrobek a kontrolní zjištění byla spíše formálního charakteru.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru