Co s odstavenými auty hyzdícími město? K řešení přispěla novela zákona
Foto zdroj: město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Nejenom v Klášterci nad Ohří, ale v celé republice jsou nepojízdná auta stojící na parkovištích a zabírající parkovací místa velkým problémem. Jak ho řešit? V první řadě je třeba rozlišit, zda se jedná o vrak nebo „jen“ o auto bez platné technické kontroly.

Ze zákona je vrakem pouze vozidlo, které je pro jeho závady zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, přičemž obnova způsobilosti by si vyžádala výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce vozidla.

Auto, které dlouhodobě bez využití stojí na parkovišti, ještě nemusí být vrakem, i když má třeba vypuštěné pneumatiky, rozbité okénko, je posprejované nebo má propadlou technickou kontrolu. Ještě donedávna ze zákona nebylo možné taková auta odtáhnout. Naštěstí nová právní úprava od května roku 2020 dává možnost postupně z města dostat i tato vozidla.

Likvidace vraků trvá i 3 měsíce

Pokud vozidlo splňuje definici vraku, uloží městský úřad jeho provozovateli povinnost jej z místní komunikace odstranit. Problémem jsou neznámí majitelé, které úřad a pošta složitě a dlouho dohledává. Po uplynutí lhůty 2 měsíců zajistí město předání vraku k likvidaci na náklady jeho provozovatele. Obvykle tak celý proces trvá cca 3 měsíce.

Nově mohou být odtažena i auta bez technické

Pokud vozidlo není zjevně vrakem, ale delší dobu stojí na jednom parkovacím místě, přičemž má více než 6 měsíců propadlou technickou kontrolu, může být nově rovněž odtaženo. Město musí v takovém případě nejprve provozovatele vozidla vyzvat, aby si nechal udělat technickou prohlídku. Po uplynutí lhůty 2 měsíců je vlastník pozemní komunikace opět oprávněn vozidlo odstranit a odstavit jej na vhodném místě.

Výzva se doručuje do vlastních rukou, ovšem často se stává, že provozovatelé se nezdržují na adrese trvalého pobytu, nepřebírají poštu atp. Pokud se nepodaří výzvu doručit nebo nelze zjistit provozovatele silničního vozidla, lze tento krok nahradit zveřejněním výzvy na úřední desce. V tomto případě může celý proces trvat až 5 měsíců.

Konkrétně z Mírové ulice byla od květnové změny zákona odtažena dvě vozidla, další tři si odvezli majitelé po tlaku města a městské policie. Čtyři vozidla, která se řešila na sociálních sítích v nedávné době, byla bez platné technické kontroly. Na konci července však došlo k jejich poškození a překlasifikovala se na vraky. Městský úřad následně uložil jejich provozovatelům povinnost vraky odstranit a poslední by tak měly zmizet nejpozději v průběhu listopadu.

Město Klášterec nad Ohří se snaží intenzivně problémy s překážejícími vozidly řešit, bohužel zákonné lhůty nelze obejít. S informacemi o problémových vozech se lze obracet přímo na městskou policii. Z výše uvedeného však vyplývá, že se nejedná o krátkodobou záležitost.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru