Ve věku téměř sta let zemřel Miloslav Hrabák. Stavěl chemičku, přežil nálety a napsal několik knih
Miloslav Hrabák a starostka Kamila Bláhová. Foto: město Litvínov
Chomutov

Litvínov - Ve věku nedožitých sta let náhle odešel dne  22. září 2020 Ing. Miloslav Hrabák. Badatel a spisovatel, jehož život byl silně spojen s litvínovskou chemičkou. Informuje o tom město Litvínov.

Rodák ze Záluží, po obsazení pohraničí pracoval na stavbě zálužské chemičky, přežil spojenecké nálety, zapojil se do protinacistického hnutí. V chemičce pracoval po celý svůj profesní život.

Své vzpomínky, spojené s usilovnou badatelskou prací v archivech, zachytil do tří historických svazků: Zmizelé záluží (2009), Teplárny T – 200, Srdce podniku (2011), Hydrák a staliňák v časech minulých (2013).

Miloslav Hrabák své publikace doprovodil i řadou přednášek či autorských čtení. Týkaly se nejen historie Záluží, historie chemičky, obětí při její stavbě a při náletech za 2. sv. války, ale také historie závodu při jeho obnově a po válce. Vedením města Litvínova byl v roce 2017 za tuto činnost oceněn.

V posledním období se věnoval těžkým počátkům vzniku Československé republiky v roce 1918 v našem regionu. Na toto téma mu vyšla publikace 1918 – Boj o Most a Louku. Miloslav Hrabák byl iniciátorem vzniku památníku obětem stavby a bombardování chemičky, který byl v roce 2015 odhalen v Záluží u hlavní brány do závodu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru