Nové coworkingové centrum, možnost virtuálního sídla a sál pro firemní akce. ICUK se přestěhoval
Nové sídlo ICUK se nachází v ulici Velká Hradební vedle krajského úřadu. Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Chomutov

Ústí nad Labem - Do léta sídlilo ve dvou kancelářích v kampusu univerzity, nyní se Inovační centrum Ústeckého kraje přestěhovalo do nového prostoru zrekonstruované budovy bývalých Pozemních staveb ve Velké hradební v Ústí nad Labem. Na novém místě nazvaném ICUK Space Hradební zasídlí spolu s dalšími organizacemi na podporu podnikání a inovací.

Inovační centrum Ústeckého kraje představilo nové prostory poprvé v pondělí 21. září na slavnostním otevření za účasti zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, Ústeckého kraje, měst, partnerských organizací a firem. Vedle svých stávajících programů pro rozvoj začínajících podnikatelů a podpory inovací v regionu přinese i nové služby coworkingového centra (sdílených kanceláří), virtuálního sídla pro firmy anebo pronájmů konferenčního sálu a kanceláří.

„ICUK má za sebou téměř pět let fungování. Podařilo se nám rozběhnout nové rozvojové projekty i programy. Nastal čas posunout jeho činnost na další úroveň. Osobně vnímám podporu inovací, moderních technologií a rozvojovou činnost Inovačního centra Ústeckého kraje jako prioritu. ICUK nabídne v nových prostorách zase něco navíc,“ říká první náměstek hejtmana Martin Klika, který má za kraj činnost ICUK poslední dva roky v gesci a o získání nových reprezentativních prostor se zásadním způsobem zasadil.

Buduje se inovačně-podnikatelský czechpoint

Na novém místě nebude ICUK sám. Jeho služby doplní organizace, které se podporou obchodu, podnikání a inovací zabývají také. Společně s ICUK se na stejnou adresu stěhují rovněž agentura CzechInvest, Agentura pro podnikání a inovace, regionální zastoupení Technologické agentury ČR a organizace CzechTrade. „Smyslem bylo shrnout služby podobného ražení pod jednu střechu, vytvořit takový inovačně-podnikatelský czechpoint, který podnikatelům umožní vyřídit vše najednou a získat komplexní služby. Spolu s profesionálním jednáním a expertízou to bereme jako nový prototyp krajských služeb, jak je vidíme my,“ doplňuje ředitel ICUK Martin Mata, který loni s myšlenkou přestěhování přišel a s týmem začal realizovat.

Zázemí pro projekty chytré mobility

Nové větší prostory plánuje ICUK využít také pro již rozběhnuté či startující rozvojové projekty. Jedním z nich je tvorba jednoho z center národního Mobility Innovation Hubu, ten by totiž ve spolupráci s agenturou CzechInvest měl vzniknout právě v Ústí nad Labem. Půjde v první fázi o akcelerační program a odbornou platformu pro firmy a projekty v oblasti chytré mobility, kterým poskytne zázemí včetně možnosti zasídlení a expertní know-how.

„V Ústí jsme rozvinuli spolupráci UJEP a firmy Valeo pro vývoj bezpilotních řídicích systémů, v němž nyní pokračuje Fakulta dopravní ČVUT. Zároveň v koordinaci s městem a dalšími partnery začínáme na Severní Terase rozvíjet pilotní chytrou zónu U Smart Zone, jejíž součástí bude též testovací okruh pro autonomní systémy řízení a další smart technologie. To jsou dílčí projekty, na které naváže a bude rozvíjet i pro další výzkumné i firemní partnery právě Mobility Innovation Hub. Start plánujeme na příští rok,“ prozrazuje Petr Achs, který se projekty chytré mobility v ICUK zabývá.

Otevřené dveře obcím

Slavnostní otevření nových prostor Inovačního centra Ústeckého kraje zahájil náměstek ministr průmyslu a obchodu Petr Očko, za Ústecký kraj první náměstek hejtmana Martin Klika a ředitel ICUK Martin Mata. Vedle velkého eventového sálu pro až 150 lidí zažily svůj křest také zasedací místnosti, které jsou názvy i designem věnovány okresům Ústeckého kraje – Ústí nad Labem, Děčín, Teplice, Litoměřice, Chomutov, Most a Louny. Zástupci těchto měst včetně primátora Ústí nad Labem Petra Nedvědického přestřihli pásky a nové zasedačky symbolicky pokřtili.

„Nejde jen o symbolické gesto, chceme spolupráci s městy v rámci regionu prohloubit a dát tím i najevo, že u nás mají dveře otevřené, a to nejen v jejich zasedačkách. Příkladem může být třeba naše síť coworkingových center v Ústeckém kraji Ústí Region Coworks,“ dodává Jan Wedlich zodpovědný za programy pro začínající podnikatele i za celý projekt přestěhování ICUK.

Start ve znamení nových technologií

Během slavnostního zahájení dal ICUK také prostor firmám a jejich inovativním technologiím. ICUK je jedním z iniciátorů memoranda k vodíku, a tak nemohla chybět společnost Devinn, která vůbec poprvé veřejně odprezentovala svůj mobilní vodíkový zdroj čisté energie H2Base. Brněnskou společnost Roboauto ICUK propojil s lovosickou firmou TPCI, a tak mohly představit svůj společný projekt dálkově řízeného průmyslového elektrovozítka. Se společností Vodafone zase ICUK chystá projekty v pilotním spuštění 5G sítě v Ústí nad Labem, i proto operátor demonstroval možnosti vysokorychlostní sítě např. při přenosu obrazu z 8k kamery. Využití virtuální reality pro bezpečnost práce v podnicích ukázala společnost VirtualLab a řešení pro průmyslovou automatizaci vystavila společnost Festo. Při vstupu si návštěvníci mohli vyzkoušet elektronickou recepční od společnosti M2C, kterou ICUK v nové budově otestuje, a bezpečnost z pohledu aktuální hygienické situace zabezpečovala dezinfekční brána ústeckého startupu VDED. Navigaci v budově zajišťovala humanoidní robotka Rubby Pepper, kterou ICUK využívá ve výzkumně-vzdělávacím projektu.

Nové služby inovačního centra je možné si prohlédnout osobně v Den otevřených dveří ICUK Space Hradební 24. září anebo na webu space.icuk.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru