Perfektní babí léto. Sobotu i neděli zalije slunce, rtuť atakuje dvacítku
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Je před námi poslední víkend astronomického léta 2020, které skončí v úterý 22. září v 15:30 SELČ podzimní rovnodenností. Loni poslední víkend astronomického léta připadl na 21. a 22. září a počasí se vskutku vydařilo, neb po oba dva dny byla jasná obloha a nejvyšší odpolední teploty dosahovaly nejčastěji 20 až 22 °C. Letos nás čeká to samé.

Ještě se ale na moment vraťme do minulosti. První tři dny tohoto týdne, tj. 14., 15. a 16. září, byly tropické. Jak v Ústeckém kraji, tak i v dalších krajích padla třicetistupňová hranice. Nejtepleji bylo v úterý, kdy v Doksanech mezi Lovosicemi a Roudnicí nad Labem teplota vystoupala na 32,5 °C. Doksany díky tomu byly nejteplejším místem celé republiky.

Dosti teplé úterý má za sebou mimo jiné Most, který naměřil až 31 °C, podobně jako řada dalších míst v severozápadních Čechách. Padaly i teplotní rekordy. Nejteplejší 15. září za celou dobu meteorologických pozorování kromě Mostu, který přesně naměřil 30,6 °C, prožili i v Ústí nad Labem, na stanici ve Vaňově teplota vystoupala na 30,2 °C.

Čtvrtek byl již díky vpádu chladnějšího, původem subpolárního vzduchu chladnější. Slunečních paprsků však příliš neubylo. A v nadcházejících dnech jich opět přibude, a to na maximum.

PÁTEK 18. ZÁŘÍ

Střed tlakové výše, po jejíž přední straně k nám pronikl chlad od severu, se tak nějak rozšíří i do českého vzdušného prostoru, a tak nebe znovu zmodrá. Úplně, počínaje a konče východem slunce na nebi neuvidíme jediný mrak, stejně jako před jeho východem i po jeho západu. Prostě nádherný, slunečními paprsky zalitý den. Sympatické budou i teploty, po poledni se zastaví na hodnotách okolo 20 °C.

SOBOTA 19. ZÁŘÍ

Co se rozmístění tlakových polí nad střední Evropou týče, nedojde k žádné změně. A tak i tentokrát budeme moci vystavit naše výstavní těla slunci a přijímat vitamin D v nejčistší čistotě. Tedy, jedna decentní komplikace by se našla, vysoká oblačnost. Nebude jí ale mnoho a objeví se jen přechodně, tzn. na chvilku. Sečteno a podtrženo žádný problém. Odpolední maxima okolo 21 °C, ranní minima kolem 8 °C (v horských mrazových kotlinách teplota klesne k nule).

NEDĚLE 20. ZÁŘÍ

Nad Švýcarskem pobude tlaková níže, která nejen Švýcarům dopřeje mraky a nějaké ty dešťové kapky. Počasový osud Čechů zůstane v rukách tlakové výše, a proto se na ně usměje slunce. Ne, vážně, i konec týdne se ponese ve znamení modré oblohy, když pomineme trošičku oblačnosti typu cirrus (vysoká oblačnost). Odpolední maxima okolo 22 °C, ranní minima kolem 10 °C.

PONDĚLÍ 21. ZÁŘÍ

Jak starý týden skončí, tak nový začne. Slunečná obloha, odpolední maxima okolo 24 °C, ranní minima kolem 10 °C. Toť očekávaný počasový průběh prvního pracovního dne.

Prozatím to vypadá, že s pátkem 25. září dorazí pan podzim, přesněji řečeno hodně mraků, srážky a hlavně citelné a déletrvající ochlazení. Do té doby bychom si ale měli užívat slunce a až letních teplot. Tak neváhejme a užijme si dost možná poslední (skoro) letní dny roku 2020!

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru