OBRAZEM: Nové muzeum v Bezděkově odkrývá vzácné artefakty letecké historie. Nyní má i nový kabát
Letecké muzeum. Foto: Olga Markuzziová
Chomutov

Žatecko - Spolek LETCI - ŽATEC svolal ve čtvrtek 10. září vzácné hosty do Bezděkova u Žatce. Bývalý velitel letectva generál poručík ve výslužbě František Padělek tu za účasti pozvaných hostů přestřihl pásku a tím byl slavnostně odhalen nový štít Leteckého muzea 11. stíhacího leteckého pluku Korea – Merkur.

Muzeum ukrývá pod svojí střechou vzácné předměty z letecké historie naší země a z historie žateckého letiště. Muzeum má čtyři části, ta první je historická z 2. světové války, kde najdete neopakovatelné historické artefakty od lidí, kteří již dávno nežijí. Druhá část vás přiblíží k bývalému žateckému letišti. V další části muzea najdete připomínku k historické akci Hagana, kdy z letiště Žatec odlétal kontingent na pomoc Izraeli. Čtvrtá část nabízí takzvanou tygří letku, jež nás už přenáší do současnosti. Poslední částí muzea je bývalý sál bojového velení. Pro všechny návštěvníky budou jistě zajímavé také vestavěné části vojenských letadel Mig 21, L39 a L29, nadšenci si jistě nenechají ujít letecký trenažér.

Akt slavnostního odhalení štítu muzea, jehož tvůrcem je Tomáš Rejda, zahájil proslovem plukovník ve výslužbě Václav Vašek, předseda spolku Letci-Žatec, místopředseda Českého svazu letectví a bývalý velitel 11. stíhacího leteckého pluku na letišti Žatec a prozradil přítomným, proč vůbec muzeum vzniklo: „Jednak mnozí z nás bývalých letců už odešli do leteckého nebeského baru, a zanechali zde po sobě mnoho artefaktů. Ty jsme chtěli ukázat veřejnosti. Také bychom dali rádi lidem na vědomí, zejména těm mladým, že československé letectvo zde nebylo jen do roku 1945. Chceme, aby děti ze škol, zejména v našem regionu věděli, že tady v Žatci nějaké vojenské letiště bylo i po válce a mělo zodpovědnost za obranyschopnost vzdušného prostoru České republiky na severozápadním náletovém směru. Že tady byli nějací konkrétní lidé, kteří tu pracovali a mnohdy i obětovali své životy,“ uvedl Václav Vašek.

„Jsem strašně rád, že zde můžu být, protože srdce pilota vždycky zajásá, když vidí, že se podařilo vybudovat něco takového jako vám zde. Patřím ke generaci, která měla to štěstí, že se mohla osobně potkat s těmi, kteří se zasloužili o naši svobodu tím, že bojovali ve 2. světové válce. Byli to osobnosti a zaslouží si úctu, vděk a věčnou památku. Jsem také rád, že se o nich již otevřeně může hovořit. Vojenské letectví bylo v naší zemi až do roku 1989. Bylo velice zkušené. Jména jako Krýda, Vítek, a třeba i Václav Vašek dělali jméno tomuto letectvu. Československá vojenská škola byla známá po celém světě. Měla opravdu úroveň. O těch se ale už nemluví. Dokonce se našim politikům podařilo 17. září – Den československého vojenského letectva vymazat ze seznamu českých památných dnů. Je to škoda, proto jsem rád za tento krok tohoto muzea, které tu dobu připomíná. U nás byla vychována spousta pilotů, jenž dělají slávu současným vzdušným silám ČR,“ sdělil generál v.v. František Padělek, starosta města Roudnice nad Labem a kandidát na funkci hejtmana ústeckého kraje v říjnových volbách na kandidátce strany ZaRegion. Dodal také, že historii je nutné si připomínat, měli by ji podporovat i politici, i ti krajští: „Kraj by měl spolky jako je tento podporovat, paměť národa nesmí zapadnout.“

Václav Vašek se také zmínil, že muzeum letectví v Žatci Bezděkově vzniklo bez součinnosti města. Letci Žatec předali městu i návrh na řešení opravy zastávky, která stojí přímo před muzeem a je ve špatném stavu a hyzdí nejen muzeum, ale i vesnici. Město se tím ale dosud nezabývalo. Snad se tedy takzvaně ledy na Městě pohnou a v Bezděkově se již brzy nové zastávky dočkají.

Nové muzeum si pochvalovala i Hana Pelčáková, dcera letce Oldřicha Pelčáka, velitele 11. stíhacího pluku v Žatci, který se z důvodu nemoci nemohl slavnostního aktu zúčastnit. Muzeum ocenila jako velmi krásné a inspirující pro další mladé aviatiky a další generace. Podle ní tvůrci muzea – Letci Žatec odvedli skvělou práci.„Práce a velké nadšení je tady vidět v každé části,“ uvedla Hana Pelčáková.

Muzeum kromě pravidelných prohlídek pro veřejnost nabízí také workshopy pro děti. Zájemci z řad dětí se tu mohou naučit základy letectví na leteckém simulátoru, včetně navigace, komunikace, či ovládání letounu. „Vymysleli jsme akci Školáci na křídlech kolem světa pro děti mezi 10 až 15 lety. Děti se učí všechny vlastnosti pilota tak, aby dokázaly obletět celou zeměkouli. Samozřejmě pomyslně, na našem trenažéru letounu L410,“ uvedl František Blahout ze Spolku Letci Žatec. Prozradil také, že muzeum, jemuž zrodu dal právě on počáteční impuls, má v plánu i spolupráci s Ústavem virtuálních pilotů a instalaci dalších trenažérů přímo do kabin letounů.

Zájemci o návštěvu muzea mohou využít prohlídky i s výkladem. Konají se každou první sobotu v měsíci od května do září v době od 9 do 16 hodin, případně si mohou skupiny prohlídku s výkladem dopředu objednat na telefonním čísle 736 613 081.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru