Chomutov bije na poplach kvůli kritickému nedostatku psychologů. O pomoc žádá ministerstvo
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov – „V Ústeckém kraji se potýkáme s alarmujícím nedostatkem odborníků v oborech klinická psychologie a dětská klinická psychologie a psychiatrie. Náš kraj je přitom strukturálně postiženým regionem, zatíženým vysokou nezaměstnaností, zadlužením obyvatel a sociálním vyloučením. Z toho vyplývá zvýšená potřeba podpory duševního zdraví obyvatel našeho regionu,“ říká Milan Märc, náměstek primátora města Chomutova.

Souvislost mezi sociálním vyloučením a duševním zdravím potvrzují také odborné studie. „Je prokázáno, že například narůstající dluhy a zejména neschopnost je splácet mohou ovlivňovat naše vnímání, zhoršovat depresi či vést k sebevražedným myšlenkám. Ústecký kraj si přitom drží prvenství v žebříčku předluženosti obyvatel v rámci celého Česka, kdy v přepočtu na jednoho obyvatele připadá asi 6 exekucí,“ doplňuje Kamila Zinčenková z Agentury pro sociální začleňování.

Každý rok postihne duševní onemocnění přes 650 tisíc lidí a spotřeba antidepresiv se za posledních 15 let téměř ztrojnásobila. Na pomoc klinického psychologa si však dnes zájemci počkají dlouhé měsíce. Nedostupnost tohoto typu zdravotní péče silně dopadá i na města v Ústeckém kraji, který se potýká s vysokou mírou sociálních problémů.

Statutární město Chomutov proto ve spolupráci s Hospodářskou a sociální radou Chomutovska iniciovalo podpisovou akci u kulatého stolu, na které byla společně s dalšími městy v kraji podepsána žádost připravená ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování týkající se plošného navýšení počtu klinických psychologů.

V České republice je dle dat Asociace klinických psychologů ČR momentálně zhruba 931 klinických psychologů, přičemž 90 z nich se specializuje na dětské pacienty. Jejich počet se od devadesátých let téměř nezměnil, ačkoliv potřeba psychologické a psychiatrické péče se každoročně zvyšuje. V rozvinutých evropských zemích přitom podle Světové zdravotnické organizace připadá na 100 tisíc obyvatel 26 klinických psychologů.

Změna je možná

Mnoha psychickým obtížím, včetně těch, které postihují děti, by se dalo předejít včasným vyhledáním odborníka. Podle autorů dopisu by pomohla změna zákona a také změna přístupu zdravotních pojišťoven, které musí klinické psychology a psychiatry registrovat.

„Posílení klinicko-psychologické péče je reálné. Podle ankety Asociace klinických psychologů realizované mezi svými členy v roce 2019 by zhruba 160 klinických psychologů z celé České republiky rádo navázalo smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami. Jsme si tedy jisti, že zde existuje velká nevyužitá odborná kapacita,“ vysvětluje Milan Märc.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru