V Česku přibývá nemocných žloutenkou. Hned po Praze nejvíc v Ústeckém kraji!
ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Nemocných hepatitidou opět mírně přibývá. Mezi roky 2018 a 2019 to byl nárůst přes 600 pacientů. Nejvíce klientů VZP trápí chronická hepatitida, kterou vloni mělo 10 386 nemocných. Náklady na její léčbu v roce 2019 byly 909,6 milionu Kč.

Tabulka níže ukazuje, že se vloni léčilo s hepatitidou celkem 12 771 klientů VZP, což je o 644 klientů víc než v předchozím roce. V roce 2019 vynaložila VZP na léčbu různých typů hepatitidy téměř 929 milionů Kč, což je o 116 milionů korun více než v roce 2018.

Nejvíc klientů VZP, u nichž byla diagnostikovaná hepatitida, bylo v roce 2019 v Praze, celkem 2 809, a v Ústeckém kraji, celkem 2 224. Nejméně pak v kraji Olomouckém, tam se léčilo celkem 272 nemocných. Nejvíce nákladů na léčbu hepatitidy vynaložila VZP v Praze a Ústeckém kraji, nejméně v kraji Vysočina.

 

Počet klientů VZP nemocných hepatitidou a náklady na jejich léčbu v jednotlivých krajích za loňský rok*

 

0208tabulka

*Nejedná se jen o nemocné, u nichž byla zjištěna choroba v příslušném roce, ale o všechny pacienty, kteří se v daném období léčili.

**Součet pacientů ve všech uvedených skupinách neodpovídá celkovému počtu pacientů s libovolnou diagnózou – u některých nemocných lékaři zjistili více typů hepatitidy.

Hepatitida, někdy zvaná také žloutenka, je závažné onemocnění jater, které může skončit až smrtí. Akutní infekce hepatitidy B i C může trvat až 6 měsíců. Během této fáze jsou nakažení jedinci schopni přenést virus i na další osoby. Kromě zežloutnutí očního bělma a kůže, které se ne vždy objeví, bývají příznaky akutní infekce značně nespecifické a lze je snadno zaměnit s příznaky celé řady odlišných chorob.

Pokud je osoba pozitivní na virus hepatitidy déle než 6 měsíců, trpí chronickou infekcí. S tím souvisí také nutnost provést transplantaci jater, která při jejich selhávání představuje život zachraňující lékařský zákrok. Problémem zůstává trvalý nedostatek dárců. Většina lidí s chronickou hepatitidou nemá příznaky žádné nebo obdobně jako u akutní formy pouze nespecifické. Nakažení mohou šířit virus na ostatní.

Proti hepatitidě typu C není možné očkování. To naopak lékaři doporučují u hepatitid typu A a B. Na toto očkování VZP svým klientům přispívá z fondu prevence – dětem do 18 let na typ A (proti typu B jsou chráněné povinnou hexavakcínou) a dospělým na oba typy včetně jejich kombinace. V loňském roce čerpalo tyto příspěvky přes 31 tisíc klientů a VZP jim vyplatila 15,5 milionu korun. 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru