Gipsy Lives Matter? Karel Schwarzenberg nezná realitu mimo Prahu, říká Martin Klika
Martin Klika. Foto: e-deniky.cz
Chomutov

Ústecký kraj - Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro sever iDnes.cz uvedl v narážce na americké hnutí Black Lives Matter, že v Čechách by se mělo používat spíše Gipsy Lives Matter. S takovým vyjádřením hrubě nesouhlasím. Karel Schwarzenberg totiž zjevně vůbec nezná poměry, které panují mimo Prahu. Uvedl to Martin Klika, 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje a lídr kandidátky LEPŠÍ SEVER pro krajské volby

"Ze slov Karla Schwarzenberga lze vytušit, že romská menšina je v naší zemi brutálně utlačovaná státem a policií, jako se to děje Afroameričanům v USA. Doporučoval bych panu Schwarzenbergovi, aby si někdy v politickém důchodu vyjel k nám do Ústeckého kraje. Rád ho vezmu na sídliště Janov k nám do Litvínova, na sídliště Chanov v Mostě, zastavit se můžeme také ve Šluknovském výběžku nebo v desítkách dalších sociálně vyloučených lokalit v našem kraji, komentuje prohlášení Martin Klika.

Z Prahy se to podle lídra kandidátky samozřejmě hezky říká, ale realita v našem kraji je trochu jiná. "Když chce město nebo obec efektivně zasáhnout proti nepřizpůsobivým, vládní organizace od toho dávají ruce pryč. Když si chce matka samoživitelka třeba v Mostě jít pro sociální dávku, na kterou má zákonný nárok, raději si ten zážitek nechá ujít a najde si druhou nebo třetí práci. Stát tady i po letech našich upozorňování toleruje, aby si pro dávky jezdili spoluobčané až z Anglie. Takových příběhů má každý z nás nepočítaně," uvedl.

"Z Prahy vůči Ústeckému kraji už třicet let zaznívají pouze „knížecí rady“. Právě proto stavíme do letošních krajských voleb společnou kandidátní listinu LEPŠÍ SEVER, která sdružuje lidi, kteří mají z měst a obcí v Ústeckém kraji konkrétní zkušenosti. Ty chceme přenést na kraj a zároveň budeme tvrdě tlačit na Vládu ČR, která na boj proti sociálnímu vyloučení i chudobě v nejpostiženějších krajích dávno rezignovala. S tím se ale nelze jen tak smířit," dodal Martin Klika.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru