Koncem týdne k nám nakoukne léto. Moc se ale netěšte na tropy
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Tento způsob léta asi zdá se mnohým poněkud nešťastným... Vzhledem k poměrně skromnému počtu teplých a sluncem zalitých dnů. V posledních dnech tohoto týdne teploty porostou, ale nikterak závratně a po nebi se stále budou potulovat mraky.

Ty nám dělaly společnost také v průběhu čtvrtečního dne, a to díky výškové tlakové níži, která se rozhodla chvíli pobýt nad Českem i dalšími zeměmi střední Evropy. Čtvrteční srážkové úhrny nebyly úplně zanedbatelné. Především z pohledu Děčína, kde do večera napršelo 18 mm neboli 18 litrů vody na metr čtvereční. Šlo o maximum v rámci celé „krušnohorské“ části Česka, resp. Karlovarského a Ústeckého kraje. Přes 10 mm spadlo také v Ústí nad Labem či na Klínech. Naopak třeba v Žatci se dočkali méně než 1 mm, podobně jako v Aši, Karlových Varech anebo Žatci. Teplotní maxima se pohybovala většinou mezi 20 až 22 °C, např. Teplice naměřily 21 °C. Což je podprůměrná hodnota a k pokoření rekordu z roku 2007 scházelo 15 °C. Tenkrát v Teplicích bylo až 36,4 °C.

Tropy se letos Česku vyhýbají a přinejmenším ještě nějakou dobu se vyhýbat budou. Ani nadcházející oteplení na třicetistupňovou hranici nedosáhne, ačkoli se k ní přiblíží:

PÁTEK 17. ČERVENCE

Rovněž páteční počasové menu bude v režii zmíněné výškové tlakové níže. V ranních hodinách přechodně ubude oblačnosti na polojasno až skoro jasno, jinak si ale slunečních paprsků moc neužijeme. Stejně jako ve čtvrtek je nutné počítat s přeháňkami, objevit se může i slabá bouřka, nicméně již nebudou tak četné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

SOBOTA 18. ČERVENCE

I první víkendový den si podmaní stará (ne)dobrá výšková tlaková níže, jejíž střed se přesune nad Maďarsko. Zpočátku to vypadá na zmenšenou oblačnost, přesněji řečeno polojasnou až skoro jasnou oblohu, pak se ale miska vah opět přikloní na stranu mraků. Přeháňka, příp. decentní bouřka, nepřekvapí, trvalý déšť však rozhodně nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C, ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

NEDĚLE 19. ČERVENCE

Beze změny – nejdříve, tj. v ranním čase, více modré oblohy a tedy slunečních paprsků, pak přibude bílošedého odstínu v podobě oblaků typu stratocumulus a cumulus, případně cumulonimbus, která dokážou přinést nemálo dešťové vody. Nejvyšší odpolední teploty zamíří nad letních 25 °C, konkrétně k hodnotám okolo 23 až 27 °C, ráno nabídne minima kolem 17 až 13 °C.

PONDĚLÍ 20. ČERVENCE

Na úvod nového týdne se momentálně rýsuje nástup chladnějšího oceánského severozápadního až severního proudění, a to mezi předním okrajem tlakové výše u Britských ostrovů a prohlubující se tlakovou níží nad jižní Skandinávií. Před vpádem chladnějšího vzduchu ještě rtuť v teploměrech stihne vystoupat na 24 až 28 °C. Už od rána, které se s minimy kolem 18 až 14 °C jeví teple, ale budou hrozit přeháňky a bouřky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru