Kometu Neowise zahalí mraky, které doprovodí déšť a lehký pokles teplot
Pozorování komety bude kvůli oblačnosti složitější. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Doslova po pár nocích jako stvořených pro hledění do tajemna vesmíru je s pozorováním hvězd a především komety Neowise na nějakou dobu konec. Podobně jako na přelomu minulého pracovního týdne a víkendu se totiž ke slovu dostane oceánské proudění, které je bohaté na vlhkost a tím pádem oblačnost.

Po páteční/sobotní studené frontě se citelně ochladilo. Ochlazení bylo znát hlavně v brzkých ranních hodinách, resp. před východem slunce, kdy na mnoha místech rtuť teploměru klesla pod 10 °C, přesněji řečeno do rozmezí 8 až 4 °C. Například v Žatci prožili nejchladnější 13. červenec od začátku meteorologických pozorování, když během pondělního rána teplota spadla až na 4 °C (překonáno bylo 7 °C z 13. července 1968). Chladno bylo díky tlakové výši, která se nasunula přímo nad nás, čímž projasnila oblohu atd. (zkrátka panovaly ideální podmínky pro noční radiační ochlazování).

Nadcházející přítomnost však přinese změnu. A více méně půjde o to samé, co ve druhé polovině předchozího týdne:

ÚTERÝ 14. ČERVENCE

V noci, ráno a vlastně i dopoledne se můžeme těšit na bezoblačnou oblohu, poté se z jasna až skoro jasna stane polojasno až oblačno a tak tomu zůstane po celý zbytek dne. V odpoledních hodinách by se v západní části Krušných hor mohla objevit přeháňka/slabá bouřka, povětšinou ale budou srážkové úhrny nulové. Nejvyšší odpolední teploty, díky doznívajícímu vlivu zadní strany tlakové výše, okolo letních 21 až 25 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C.

STŘEDA 15. ČERVENCE

Nad jižní Skandinávii, resp. Dánsko a jih Norska a Švédska, se nasune mělká tlaková níže. Naopak k Britským ostrovům se přiblíží střed celkem rozsáhlé tlakové výše. Mezi těmito tlakovými útvary k nám začne proudit méně vyhřátý vzduch z Atlantického oceánu, resp. Severního moře. Dorazí studená fronta a spolu s ní srážky. Po dobu všech 24 hodin bude na nebi hodně oblačnosti, zpočátku spíše vysoké, pak i frontální (tj. střední a nízké). Téměř určitě sprchne, ať už v podobě přeháňky, bouřky, deště anebo kombinace všeho. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

ČTVRTEK 16. ČERVENCE

V podstatě repríza středy – nadále příliv chladnějšího a vlhčího severomořského vzduchu, tudíž převážně velká oblačnost, i v noci, a k tomu ojediněle přeháňky, zejména v Krušných horách (jak tomu při severozápadním větru bývá zvykem). K ránu přechodně polojasno, to samé možno říci také o pozdním odpoledni/večeru. Nicméně žádná idylka (jasno). Netřeba smutnit, kometa Neowise se za námi bude ohlížet déle jak měsíc. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru