Mají vaše děti rády sliz? Tento je nebezpečný, může vyvolat akutní nevolnost!
Foto: ČOI
Chomutov

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v nabídce hračku s nadlimitním obsahem boru. Při jeho nadměrném příjmu dochází k ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství může projevit i akutními příznaky nevolností. ČOI nařídila zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce zjistila nebezpečnou hračku Sliz „JUN TAO“. Jedná se o transparentní plastový kelímek naplněný slizem oranžové barvy. Hmotnost balení je cca 500 g. Na víčku kelímku je nalepena barevná etiketa s názvem výrobku a informací, že hračka je vhodná pro děti od tří let. Dodatečně je na výrobek dolepena papírová etiketa, na které je uveden typ výrobku, čárový kód, jméno a sídlo dovozce, označení shody CE, země původu a upozornění, že hračka je nevhodná pro děti do 3 let.

Chemické složení slizu bylo ověřeno dle zkušebních postupů a analytických metod a laboratorně zjištěné množství boru bylo cca 474 mg/kg (postupy a metody uvedené v normě EN 71-3:2013 + A3:2018). V tekutém nebo viskózním materiálu hračky je povolen migrační limit boru 300 mg/kg.

Při nadměrném příjmu boru dochází k jeho ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství boru může projevit i akutními příznaky jako je např. zvracení, průjem či vyrážky.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi hračky ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX.

Informace o výrobku

  • Název výrobku: Sliz
  • Typ: HLT6583
  • Značka: JUN TAO – Super Light Clay
  • EAN: 6921347054034
  • Identifikační údaje výrobce: neuvedeny
  • Identifikační údaje dovozce: Home comfort s.r.o., Libušská 319, Praha 4
  • Země původu: Čína
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru