OBRAZEM: Další krádeže kol na Chomutovsku! Zloděj napáchal škody za 300 tisíc
Chomutovští kriminalisté objasnili další sérii krádeží kol. Foto: Policie ČR
Chomutov

Chomutov - Celkové škody ve výši přesahující 300 tisíc korun měl svým jednáním podle zjištění chomutovských kriminalistů napáchat 34letý muž. Během února, května a června se měl v Chomutově dopouštět především krádeží hliníkových kol z vozidel, odcizit však měl v této době i další věci.

O kola ze svých vozidel přišlo v uvedené době šest majitelů. Dotyčný se zaměřil na vozidla tovární značky Škoda Octavia, Fabia a Rapid. Z těchto zaparkovaných vozidel měl v noční době demontovat hliníková kola s pneumatikami, většinou na originálních discích.

"Majitelé, kteří pak přišli ke svým vozidlům, je našli bez kol, podložené dřevěnými špalky nebo pneumatikami, které tam místo kol zanechal pachatel. V horším případě byla auta nejen bez kol, ale navíc s karoserií poškozenou jejich sesunutím na zem," uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

0807kola1

Většinou zmizela všechna čtyři kola, jedenkrát byl pachatel zřejmě něčím vyrušen a odcizil pouze jedno kolo. Škodu způsobenou odcizením kol vyčíslili majitelé celkově na částku nejméně 150 tisíc korun. Další více než padesátitisícová škoda vznikla poškozením vozidel v důsledku pádu na zem. Odcizená kola měl dotyčný následně prodávat výrazně pod cenou různým osobám a peníze získané z prodeje utratit.

0807kola2

Kromě popsaných krádeží měl tento Jirkovan v květnu v obci na Chomutovsku odcizit přívěsný vozík zaparkovaný u domu jeho majitele a způsobit tím škodu nejméně 15 tisíc korun. Později se policistům podařilo tento vozík vypátrat a zajistit.

Dalšího protiprávního jednání se měl dopustit v červnu v objektu podniku, kde byl zaměstnán. Tam měl odcizit bourací kladivo, několik oškrtů, a hliníkové lešení, vše v hodnotě přibližně 100 tisíc korun. Věci měl naložit do již dříve odcizeného přívěsného vozíku, přikrýt je plachtou a odvézt. Lešení pak podle svých slov prodal.

0807kola4

Kriminalisté měli podezřelého v hledáčku již delší dobu, minulý pátek však spadla klec. Muže zadrželi, u něho v garáži a autě provedli prohlídky, při kterých nalezli menší část odcizených věcí. Následovalo doznání podezřelého a jeho obvinění z trestných činů krádež a poškození cizí věci.

Kvůli riziku, že obviněný by mohl v trestné činnosti pokračovat, podal vyšetřovatel podnět k jeho vzetí do vazby. Na jeho základě rozhodl soud o umístění do vazební věznice, kam byl převezen v pondělí.

0807kola5

Vyšetřování nadále pokračuje, kriminalisté zjišťují původ dalších věcí, nalezených při nebytových prohlídkách, které pravděpodobně také pochází z trestné činnosti.

"V případě uznání viny soudem by obviněný muž mohl za mřížemi strávit až osm let. Přívěsný vozík měl totiž ukrást v době vládou vyhlášeného nouzového stavu z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území České republiky. Tato okolnost je podle zákona důvodem pro použití vyšší trestní sazby," pokračuje policejní mluvčí.

0807kola7

V krátké době je to už druhá objasněná série krádeží tohoto typu na Chomutovsku. O první z nich jsme informovali minulý týden zde.

0807kola8

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru