Unipetrol loni investoval do životního prostředí rekordních 2,26 miliardy korun
Teplárna T700. Foto: Unipetrol
Chomutov

Litvínov - Náklady skupiny Unipetrol na ochranu životního prostředí dosáhly v minulém roce historicky nejvyšší úrovně 2,26 miliardy korun. Jediný zpracovatel ropy a jeden z nejdůležitějších výrobců plastů v České republice navýšil částku o dvacet procent oproti roku 2018. Výdaje se týkaly především výstavby nových energetických zařízení a rekonstrukce stávajících. Unipetrol se dlouhodobě zasazuje o ochranu a podporu životního prostředí. Průběžně modernizuje výrobu, snižuje objem emisních a odpadních látek a optimalizuje energetickou náročnost. Během posledních pěti let v environmentální oblasti vynaložil na investiční a provozní náklady 7,8 miliardy korun.

„Celkové výdaje na ochranu životního prostředí ve skupině Unipetrol dosáhly v roce 2019 úrovně 2,26 miliardy korun a týkaly se zejména investičních akcí, jejichž cílem je primárně zlepšit environmentální výkonnost, dále pak nákladů na provoz zařízení pro ochranu životního prostředí, úhrad poplatků, tvorby rezerv a sanačních prací,“ popisuje Tomasz Wiatrak, generální ředitel a předseda představenstva skupiny Unipetrol.

Environmentální provozní náklady meziročně stouply o 12 % na 862 milionů korun a mezi nejdůležitější aktivity patřil provoz zařízení na ochranu ovzduší, čištění odpadních vod, nakládání s odpady nebo monitoring vypouštěných látek. „Výše těchto výdajů zůstává v poslední dekádě stabilní, nicméně s plným vytížením nových zařízení, do kterých jsme v posledních dvou letech investovali, očekáváme růst těchto nákladů,“ komentuje hospodaření Adam Jarosz, člen představenstva Unipetrolu zodpovědný za investiční projekty, řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti.

Unipetrol loni investoval 770 milionů korun zejména do výstavby nové kotelny etylenové jednotky a intenzifikace odsíření teplárny T700 v Litvínově. Zároveň realizoval projekt rekonstrukce a obnovy kanalizačních a slopových systémů v rafinériích v Litvínově a Kralupech, dokončil revitalizaci terminálu paliv v Pardubicích a výstavbu nové kotelny v neratovické Spolaně.

Emise vypouštěných látek do životního prostředí byly v posledních pěti letech stabilizované díky rozsáhlým ekologickým investicím realizovaným v průběhu předcházející dekády. V rámci ochrany ovzduší však meziročně došlo k významnému poklesu hodnot u oxidu siřičitého, a to o 23 %.

Mimo jiné se Unipetrol aktivně zapojuje i do péče o životní prostředí v podobě hnízdění sokolů stěhovavých. Se sdružením ALKA Wildlife spolupracuje na této aktivitě od roku 2011 a doposud se na komínech v Litvínově, Kralupech a Neratovicích vylíhlo dohromady 30 sokolích mláďat. Unipetrol se věnuje i vysazování ryb do Bíliny a Labe. Za jedenáctiletým konáním projektu stojí 8 tun vypuštěných ryb v celkové hodnotě přes 700 tisíc korun. V areálu neratovické Spolany pak chovají včely, kterým se daří v místě bývalé výroby čokolády a sacharinu u Labe.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru