Čechům se otvírají hranice v Evropě! Vyrazit na dovolenou už můžete do těchto zemí
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Od pondělí 15. června 2020 nastala další rozvolňování opatření po pandemii COVID-19. Ta se týkají mimo jiné i cestování. Po Slovensku, Rakousku a Maďarsku se tak otvírají hranice Čechům v dalších evropských státech.

Za turistikou tak nyní mohou vyrazit bez nutnosti negativního testu či karantény také do Estonska, Lotyšska, Litvy, téměř celého Polska, Německa, Nizozemska, Belgie, Lucemburska, Francie, Itálie, Švýcarska, Lichtenštejnska, Slovinska, Chorvatska, Řecka či Bulharska.

„Koordinujeme se v rámci Evropské unie tak, abychom Evropanům, tedy i Čechům, umožnili v současné době cestovat tak jako dřív a zároveň bezpečně. Podmínky přicestování do evropských zemí pravidelně aktualizujeme na naší interaktivní Mapě cestovatele, kterou občané najdou na webu Ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Ministerstvo zahraničních věcí ve své mapě vychází z tzv. semaforu bezpečnosti, který schválila vláda. Ten ovšem informoval pouze o riziku nákazy v dané zemi, nikoliv o možnosti cestování do zahraničí. Mapa cestovatele doplňuje informace o podmínky cestování přijaté jednotlivými zeměmi.

„Ministerstvo zahraničních věcí zároveň mění doporučení na cesty. Pro země s nízkým a středním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 doporučujeme zvýšenou opatrnost, tzn. například dbát na důkladnou hygienu. Co se týče zemí s vysokým rizikem nákazy a ostatních zemí světa platí nadále doporučení cestovat jen v nezbytných případech,“ dodal šéf české diplomacie.

Mezi červeně označené země, tedy ty s vysokým rizikem nákazy, patří Švédsko, Portugalsko a Slezské vojvodství v Polsku.

Mapa cestovatele vychází z informací zastupitelských úřadů v jednotlivých státech, které pravidelně aktualizují informace o možnostech vstupu Čechů na území dané země. V provozu zároveň zůstává informační linka Ministerstva zahraničních věcí (+420 224 183 200), kam se čeští občané mohou obrátit v případě nejasností ohledně jejich vycestování do zahraničí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru