Jak v Jirkově o jaro nepřišli
2x foto: Domov seniorů v Jirkově
Chomutov

Jirkov - Přicházející jaro a s ním spojené plány nejen na trávení volného času letos narušila pandemie koronaviru a s ní spojená bezpečnostní opatření. Jak tuto situaci řešili obyvatelé domovů seniorů?

V domově seniorů v Jirkově byl zaveden zákaz návštěv již týden před celonárodní karanténou z důvodu chřipkové epidemie. Klienti byli izolováni na svých pokojích, které obývají sami, nebo ve dvou. Návštěvy byly zakázané, zájmové kluby zrušené a současně se většina klientů na svých pokojích i stravovala. Senioři se vídali s personálem, kteří se jim tento čas snažil maximálně zpříjemnit a dbal na to, aby byli v pravidelném kontaktu se svými blízkými telefonicky, případně po Skypu, ale také aby se zabavili činnostmi, které lze v takovém režimu provozovat.

Stejně jako jinde, i domovy seniorů trápil nedostatek ochranných roušek. V Jirkově tento problém ze začátku vyřešili tak, že si ušili textilní roušky v rámci zájmového klubu Šikulek. V době poklesu počtu zaměstnanců se však ukázalo používání těchto roušek jako ne zcela praktické řešení.

0106jirkov2

„Roušky se každý den perou a žehlí, což zabere hodně času a máme navíc problém se zacucháváním tkalounů,“ uvádí paní Blanka Koblicová z Městského ústavu sociálních služeb v Jirkově a dodává: „Pro to, aby se mohli klienti začít postupně věnovat svým oblíbeným aktivitám, jsou však roušky klíčové. Proto jsme byli nadšení, když nám firma PULS investiční z Chomutova darovala 6.000 kusů jednorázových roušek. Ty nám moc pomohly a urychlily návrat k běžnému životu, na který byli naši klienti zvyklí.“

V Jirkovském domově seniorů velmi pečlivě plánovali postupné rozvolňování karanténních opatření. Prvním krokem bylo zavedení společných aktivit již po pár týdnech v režimu 3 klienti + 1 pracovník zařízení. Společně v rouškách od PULSu háčkovali, pekli štrůdl, sledovali filmy nebo při pěkném počasí trávili čas na zahradě. Následně se počet klientů ve skupinách rozrostl na 10 a klienti tak mohli začít navštěvovat i své oblíbené zájmové kluby. Domov jich organizuje celou řadu a nejoblíbenější je klub Šikulek, kde se senioři věnují ručním pracím a při procvičování drobné motoriky vyrábí krásné věci, které každoročně prodávají na vánočních trzích. Další oblíbené kluby jsou zaměřené na čtení nebo trénování paměti.

Nyní se již klienti věnují většině aktivit jak byli zvyklí, samozřejmě za dodržení bezpečnostních opatření. Nejvíce se senioři těšili na setkání se svými rodinami, které je možné od uplynulého týdne. Paní Koblicová k tomu dodává: „Máme obrovskou radost, že se nám podařilo udržet celé letošní jaro dobrou náladu jak mezi klienty, tak mezi personálem. Když jsme se klientů ptali, jak to všechno vnímají, moc nás potěšilo, že se nad celou situací dokázali povznést. Jeden klient nám dokonce krásně odpověděl, že nijak netrápí, protože ve svém věku už zažil horší věci.“

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru