Martin Klika: Ústecký kraj odmítá vydírání ministryně Schillerové
Martin Klika.
Chomutov

Ústecký kraj - Aktuální tlak ministryně financí Aleny Schillerové na schválení vládního plánu, aby kompenzační bonus pro podnikatele ze třetiny platily kraje a obce, nelze označit jinak, než za vydírání. Uvedl to 1. náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika.

Ministryně podle něj jinými slovy říká: pokud nebude po našem, nepomůžeme nikomu. "To je v současné situaci naprosto nepřijatelný přístup, který prohlubuje nedůvěru mezi kraji a obcemi na jedné straně a vládou na straně druhé," sdělil.

"V době, kdy vláda tuto podporu připravovala, s námi nikdo nekonzultoval variantu, že bychom se měli na tomto vládním programu podílet. Naopak, my v Ústeckém kraji jsme sami vyčlenili z vlastního rozpočtu na pomoc OSVČ 70 milionů korun. Našim podnikatelům jsme tak přidali dalších 25 tisíc korun. Naším cílem bylo a je pomoci především našim lokálním podnikatelům a živnostníkům," připomněl náměstek.

"Vyhrožování ministryně Schillerové zastavením podpory není v současné chvíli na místě. Pokud se vláda rozhodla vyplácet dotace podnikatelům prostřednictvím Finanční správy, bylo to zkrátka špatné manažerské rozhodnutí. Když se navíc podívám do sousedního Německa, kde spolková vláda vyčlenila na pomoc firmám všeho druhu 13 bilionů korun, a kdy mají podnikatelé peníze na účtech prakticky hned, je to doslova zoufalý pohled," míní Martin Klika.

Místo toho, aby vláda maximálně zjednodušila a zefektivnila tok peněz tam, kde jsou aktuálně potřeba, celou situaci pouze komplikuje politikařením, které může souviset s blížícími se krajskými volbami, dodal krajský politik.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru