V klášterecké galerii Kryt připomenou 70. výročí justiční vraždy Milady Horákové
ilustrační foto
Chomutov

Klášterec nad Ohří - V červnu si připomeneme 70. výročí vykonstruovaného procesu se skupinou Milady Horákové. Při této příležitosti si pro vás galerie Kryt přichystala výstavu s názvem Nepřemožená, která vznikla pod taktovkou organizace Člověk v tísni v rámci projektu Příběhy bezpráví.

Galerie vám v červnu představí tento kreslený příběh o životních osudech Milady Horákové, který byl poprvé publikován v USA v roce 1951. První české vydání vyšlo v rámci projektu Příběhy bezpráví v červnu 2010 a od tohoto roku je také připraveno jako putovní výstava.

„Svůj trest nesu odevzdaně. Před soudem svého svědomí jsem obstála.“ To napsala Milada Horáková v posledním dopise, který dokončila hodinu a půl před svou popravou.

Poprava Milady Horákové, české právničky, političky a bojovnice za práva žen, následovala po komunistickou stranou vykonstruované procesu, ve kterém byla obviněna z velezrady a vyzvědačství.

A o co vlastně v celém procesu šlo?

Šlo o vykonstruovaný politický proces s Miladou Horákovou a dalšími 12 lidmi. Lidmi z kultury a politiky, kteří měli společného jmenovatele, a tím byla první republika. Proces probíhal na přelomu května a června 1950 a šlo o první velký politický proces u nás, ačkoliv nebyl první a bohužel ani poslední. Vzorem mu byly politické čistky v SSSR ve 30. letech 20. století a probíhaly na přímý příkaz československého prezidenta Klementa Gottwalda. Měl svůj pevně daný scénář, podle kterého byli obžalovaní nuceni „hrát“ své předem připravené role. O rozsudku bylo předem rozhodnuto a jinde, než v soudní síni…

Komunistický režim měl proces skvěle připravený – pod taktovkou StB a sovětských poradců organizovaly závodní výbory KSČ, Lidové milice a uliční výbory podpisové akce tisíce rezolucí od běžných občanů, kteří pro obžalované žádali nejvyšší tresty. Tito lidé podepisovali rezoluce ze strachu – ze strachu o sebe a své blízké pod tlakem a tíhou zkreslených a nepravdivých informací. Ze zahraničí přicházely prosby o milost, protože tyto procesy vzbudily i velký mezinárodní ohlas. Za obviněné se postavil mimo jiné Albert Einstein, Winston Churchill, Eleanor Rooseveltová či spisovatel Jean-Paul Sartre, přesto prezident republiky rozsudek podepsal.

Osmý den procesu proběhly poslední řeči všech odsouzených. Než se dostaly do médií a na veřejnost, musely projít komunistickou cenzurou. Milada Horáková se i v této vyhrocené situaci postavila za svoje Masarykovské a Benešovské ideály a poté následovalo vynesení rozsudků. Padly čtyři tresty smrti oběšením, čtyři tresty doživotního vězení a pět trestů od dvaceti do dvaceti osmi let. Milada Horáková byla popravena v pankrácké věznici 27. června 1950 a spolu s ní byl popraven oběšením také historik a literární kritik Záviš Kalandra, bývalý štábní strážmistr SNB Jan Buchal a podnikatel Oldřich Pecl.

Ve stejné době, 16. června 1950, byl na Pankráci popraven také student Univerzity Karlovy Veleslav Wahl, za rozvracení lidově demokratické republiky a velezradu (čili propagaci myšlenek Tomáše Garrigue Masaryka). A připomeňme ještě jednu z prvních obětí komunismu u nás, kterou s Miladou Horákovou pojila stejná stranická příslušnost, a to tajemníka národně socialistické mládeže Petra Konečného. Ten byl již v červnu 1948 tajně unesen Stb, následně krutě vyslýchán, mučen a poté převezen do lesa k Banské Bystrici, kde byl bez milosti zastřelen.

„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…“ …tak zněla poslední slova Milady Horákové a ve svém posledním dopise, který byl učený především rodině, mimo jiné napsala:

„…jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj…“

Výstava začíná 5. června prozatím bez vernisáže. Výstava bude přístupná denně včetně víkendů od 8:30 do 17:00.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru