Osel jako kůň: Zoopark pořídil impozantní osly poitouské
Osel poitouský vyniká nejen svou velikostí, ale také zcela ojedinělou srstí. Foto Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Roztomilý oslík připomínající poníka? Zapomeňte! V chomutovském zooparku bude k vidění osel, který velikostí připomíná spíše statného koně. Chovatelé koncem ledna přivezli z německého soukromého chovu dvě samice osla poitouského.

Jde o největší plemeno domácího osla, v kohoutku může mít až 155 centimetrů, což je výška arabských plnokrevníků. „Je to opravdu impozantní zvíře, pro návštěvníky bude určitě zajímavé srovnání s běžným malým oslem,“ těší se na reakce ředitelka zooparku Věra Fryčová. Osel poitouský je navíc zajímavý také dlouhou srstí, která plstnatí a vytváří dredy.

Velikost plemene může být ve spojení s proslulou oslí tvrdohlavostí opravdový oříšek. „Když si usmyslí, že někam nepůjdou, tak je to jako mluvit se zdí,“ potvrzuje s úsměvem vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

V zooparku naštěstí zatím takovou zkušenost nemají. „Jen se jim nechtělo z auta do nového prostředí, ale jinak žádný velký šprajc nenastal,“ líčí chovatelka Alena Fričová, která se o oslice stará v zázemí. V klidu byly obě oslí dámy i během úpravy kopyt a snášely bez problémů i další povinné veterinární zákroky.

Zoopark zatím neplánuje tato zvířata rozmnožovat, proto pořídil dvě samice. „Jejich příchod jsme konzultovali s nadací, která zastřešuje evropské chovatele těchto oslů a také vede plemennou knihu,“ podotkl k tomu Brtnický.

Oslice budou po otevření zooparku k vidění ve výběhu vedle poníků. „Je to nový druh zvířete, který jsme v zooparku dosud neměli. Těšíme se, až ho budeme moci návštěvníkům ukázat,“ uzavírá natěšeně ředitelka zooparku.

Osel poitouský

• jde o plemeno původem z Francie, používá se k jízdě, v zápřahu nebo je chován jako společník
• jeho velikost je výsledkem šlechtění, v 17. století potřebovali velkého osla pro páření s tehdy hojně využívanými poitevinskými mulami
• uvádí se, že ve francouzské armádě sloužil jako tahoun těžkých děl
• v posledních dvou stoletích začal zájem o poitevinské muly upadat a stejně tak o velké poitou osly, v 70. letech 20. století klesl počet chovaných jedinců na 44
• dnes plemenné knihy evidují asi dvě stě těchto zvířat

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru