Prožíváme zatím nejteplejší dny roku 2020, teploty překročily dvacítku
Obloha je neskutečně modrá, bez kondenzačních čar od letadel. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Chomutovsko - Spolu s velikonočním týdnem do České republiky dorazilo jarní, v případě našich západních sousedů až takřka letní počasí. K modré obloze a slunci se totiž přidala maxima často mezi 19 až 22 °C, v Německu převládaly hodnoty od 20 do 24 °C, ojediněle až okolo 24,5 °C.

Nad východem Evropy se usadila mohutná tlaková výše. V zemích jako je Moldavsko, Rumunsko či Ukrajina atmosférický tlak dosahoval hodnot až mezi 1037 a 1040 hPa, což je vzhledem k roční době nezvyklé. Ostatně, na řadě míst zaznamenali nejextrémnější tlak za poslední desítky let, co se měsíce dubna týče. Po západní straně této mohutné tlakové výše do našich končin proudil dosti teplý vzduch od jihu až jihozápadu, a proto se i napříč celým Ústeckým krajem rtuti teploměrů šplhaly ke dvacítce, resp. nad ní.

Samozřejmě, meteorologie je tak trochu relativní. Příkladem může být Ústí nad Labem. Na profesionální meteorologické stanici pobočky ČHMÚ, nacházející se v kopcích nad samotným Ústím, se v pondělí 6. dubna teplota zastavila na 19,9 °C. Jde o extrém, největší minimálně od vzniku samostatné České republiky. Překonán byl rekord z roku 2011, a to 19,5 °C. Nicméně přímo v ústecké metropoli bylo ještě tepleji – ze Střekova bylo hlášeno až 22,9 °C. To je o 3 °C více než na tuniské Džerbě, která se spokojila s 20,4 °C.

Vydrží toto slunné a nezvykle teplé počasí až do Velikonoc?

ÚTERÝ 7. DUBNA: Od půlnoci do cca 13 až 14 hodin to samé, co v posledních dvou dnech, to znamená jasná obloha a maximum slunečních paprsků. Poté se nad Krušnými horami a jejich blízkým okolím začne tvořit oblačnost, žádné srážky však nepřinese. Po západu slunce, možná už před ním, se opět vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty opět okolo 17 až 21 °C.

STŘEDA 8. DUBNA: V polovině pracovního týdne se počasové menu vrátí k původnímu obsahu, jinými slovy lze po dobu všech 24 hodin očekávat oblačnosti zcela zbavené nebe. K tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

ČTVRTEK 9. DUBNA: Zpočátku, v tomto případě do plus minus 9 až 10 hodin, jasno, posléze od severozápadu přibývání nesrážkonosné oblačnosti na polojasno až oblačno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

A jaké tedy budou Velikonoce? Předběžný výhled:

  • Velký pátek: polojasno až oblačno, beze srážek, maxima okolo 14 až 18 °C
  • Nevelká sobota: hodně oblačnosti, nepřekvapí přeháňka/bouřka, maxima okolo 17 až 21 °C
  • Velikonoční neděle: hodně oblačnosti s přeháňkami/deštěm, maxima okolo 13 až 17 °C
  • Velikonoční pondělí: hodně oblačnosti se srážkami – na horách sněhovými, maxima okolo 3 až 7 °C
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru