Po rekordních mrazech se začne oteplovat, na obzoru vychází letošní první dvacítky
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Tento 1. duben byl chladný jako ještě nikdy v historii měření a o zpožděný apríl opravdu nejde. Vstup do druhého měsíce meteorologického jara 2020 se v celém Česku nesl ve znamení mimořádně nízkých teplot. Ty už však postupně stoupají a výhledově stále stoupat budou.

Oficiální meteorologická stanice v Teplicích je v provozu již od 80. let 19. století, přesně od roku 1881, to znamená takřka 140 let. Do loňského roku platilo, že vůbec nejchladnější 1. duben Teplice prožily v roce 1881, kdy rtuť teploměru klesla k -5,5 °C. Tato hodnota byla letos překonána o celý stupeň Celsia, noc z úterý 31. března na středu do Teplic přinesla až -6,5 °C. Na některých místech dokonce byla zaznamenána nejnižší teplota v rámci celého dubna. Jednalo se například o Doksany u Litoměřic/Lovosic, kde teplota spadla k -10,2 °C. Padl měsíční rekord -8,4 °C z pondělí 9. dubna 2012. Nejmrazivějšího dubnového dne za celou dobu meteorologických pozorování se rovněž dočkali v Mostě, kde u stejnojmenného jezera bylo až -8,0 °C, anebo v Žatci, tam naměřili -9,5 °C.

Ve smyslu celé republiky byla největší zima v Jizerských horách, které vychladly až na -23,9 °C. V Krušných horách se aprílová teplotní minima pohybovala kolem -17 °C, a to v části Krušných hor ležící v Karlovarském kraji.

Předpověď na nadcházející přítomnost praví:

PÁTEK 3. DUBNA

Zpočátku, v noci a brzy ráno, jasno až skoro jasno, poté od severozápadu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo s tím, že bílošedou obloha zůstane po celý zbytek dne. Co se srážek týče. Vzhledem k tomu, že přijdou z Německa, se na ně mohou těšit hlavně Krušné hory, a to v podobě sněžení či deště se sněhem, v závislosti na nadmořské výšce. Jinde se objeví jen ojediněle jako přeháňky, netřeba dodávat, že dešťové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

SOBOTA 4. DUBNA

Až do (pozdních) večerních hodin lze očekávat nadvládu oblačnosti a prakticky žádnou srážkovou aktivitu (decentní přeháňka se vyskytnout může, ale opravdu jen ojediněle). Poté, jinak řečeno na samém sklonku života sobotního dne oblaků ubude, čili se dočkáme nebe posetého hvězdami, kterých bylo v posledních dnech dosyta. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 8 až 12 °C, ráno si pro nás připravilo minima kolem 2 až -2 °C.

NEDĚLE 5. DUBNA

Na konci týdne to přijde. Konec světa? To není vyloučeno, ale řeč je o tlakové výši se středem kdesi nad Běloruskem a Ukrajinou. Naše vlast se ocitne na její zadní (západní) straně, z čehož plyne teplé jihovýchodní až jižní anticyklonální proudění. Výsledkem bude repríza posledního březnového a prvního dubnového dne, alespoň co se mraků týče. Na obloze jich mnoho nebude, vlastně žádný. Čili po dobu všech 24 hodin jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

PONDĚLÍ 6. DUBNA

Jak starý týden skončí, nový začne. Kolem tlakové výše mající střed nad Ukrajinou, plus minus, bude do našich končin nadále proudit teplý vzduch původem ze Středomoří. Sečteno a podtrženo: Bezmezně modrá, zářivým sluncem zdobená obloha a k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C. Že by letošních prvních 20 °C? Ranní minima kolem 5 až 1 °C.

Sluneční paprsky a hlavně denní maxima až zlehka nad hranicí 20 °C (mezi 19 až 23 °C) nám dle aktuálních výhledů budou dělat společnost až do Velikonoční neděle, možná i Velikonočního pondělí. Alespoň to počasí není mimo a v karanténě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru