Duben začíná slunečným, ale mrazivým počasím, rtuť spadla hluboko pod nulu
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Numerické modely pro předpověď počasí poukazují na určitou paralelu mezi minulým a současným týdnem. I první dny tohoto týdne patří vcelku silným ranním mrazům, naopak jeho poslední dny zdá se budou v rukách jara.

Podle očekávání v neděli 29. března na českých horách napadl sníh a výjimkou nebyly ani Krušné hory. Neboť srážky postupovaly od severozápadu až severu, nejvíce sněžilo na jejich německé straně. V městečku Lauenstein (přes 500 obyv.), ležícím asi 15 km severně od Teplic v polohách okolo 500 m n. m., napadlo 9 cm sněhu, v Deutschneudorfu u Nové Vsi v Horách 4 cm. Většina míst krušnohorské části Německa v pondělí ráno hlásila sněhovou pokrývku o hloubce 2 až 5 cm. Sněhové vločky se v ojedinělých případech nevyhnuly ani městům nacházejícím se v nížinách (v polohách do 400 m n. m.). Příkladem u města Triptis v úvodu pondělního dne hlásili 2 cm sněhu. Do bílého rána se mimo jiné probudili v Meziboří, kde teplota klesla až k -6,0 °C. Taková zima nebyla ani za polárním kruhem, např. v norském Sørkjosenu bylo minimem -4,6 °C.

Ponese se letošní 1. duben ve znamení aprílového počasí?

STŘEDA 1. DUBNA

Vzhledem k propadu chladnějšího, původem arktického vzduchu v předchozích dnech a klidnému větru to povede k relativně silnému radiačnímu ochlazování. Středeční ranní minima se proto budou pohybovat kolem -4 až -8 °C, v horských mrazových kotlinách se dalo v noci naměřit i mezi -10 až -15 °C. Vliv tlakové výše s ránem neskončí, a tak se můžeme těšit na bezmezně modrou oblohu a sluneční paprsky. Denní maxima okolo 5 až 9 °C.

ČTVRTEK 2. DUBNA

Před pátkem třetího, než se ke slovu dostane rozsáhlá tlaková níže nad Skandinávií (pouze krátkodobě), Česko pobude v nevýrazném tlakovém poli. Z toho vyplývá vesměs slunné počasí, přesněji povětšinou skoro jasná až polojasná obloha a nulové srážkové úhrny. Odpoledne v maximu okolo 8 až 12 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru