Novinkou ve svozu bioodpadu v Chomutově jsou velké hnědé kontejnery. Co do nich patří a co naopak ne?
Novinkou ve svozu bioodpadu jsou velké hnědé kontejnery. Je jich třicet. 2x foto: TSMCH
Chomutov

Chomutov - Tento týden začíná svoz bioodpadu. Technické služby města Chomutova rozmístily nově hnědé kontejnery na vytipovaná stávající kontejnerová stání ve městě.

„Nádoby na bioodpad jsou už standardem v částech města, kde jsou rodinné domy, nyní svoz rozšiřujeme a budeme ho provádět i z dalších třiceti míst ve městě,“ řekl ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek. V ulicích se nyní nacházejí u rodinných domů necelé tři tisíce nádob na posekanou trávu, ořezané menší větve, slupky od ovoce a zeleniny a další odpad rostlinného a zčásti i jiného biologického původu.

Velké hnědé kontejnery se už v ulicích objevily. O tom, jak je používat, technické služby informují v letáku, který distribuovaly v okolí místa, kde byly kontejnery instalovány. „Do něj lze odkládat zbytky ovoce a zeleniny, zbytky pečiva, skořápky od vajec i ořechů, čajové sáčky a kávovou sedlinu, květiny a jejich odumřelé části,“ upozorňuje vedoucí provozovny odpadového hospodářství Marek Pohl. Naopak by lidé do těchto nádob neměli vhazovat zbytky vařených jídel, oleje, kosti a maso, uhynulá zvířata či nedopalky od cigaret.

3003bioodpad

Se svozem bioodpadu technické služby začaly v pondělí 30. března a skončí s ním v pátek 11. prosince. „Nádoby se budou vyvážet jednou za 14 dní a jednou měsíčně se budou vymývat. Další novinkou je, že svoz bioodpadu bude při vhodných klimatických podmínkách prodloužen do poloviny prosince. Vloni končil posledního listopadu,“ vysvětluje Pohl. Bioodpad bude dále odvážen na kompostárnu, kde bude stávající technologií materiálově využíván pro výrobu kompostu.

Mytí nádob probíhá pomocí speciální mycí nástavby na svozovém vozidle. Po vysypání odpadu se dovnitř nádoby vsunou vysokotlaké trysky, které ji proudem vymyjí. Mytí probíhá čistou užitkovou vodou bez přidaných chemikálií.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru