Přehradu Kamenička, která zásobuje Chomutovsko pitnou vodou už 116 let, čeká generální oprava
Přehrada Kamenička. Foto zdroj: web Povodí Ohře
Chomutov

Chomutovsko - Na přehradě Kamenička, která slouží pro zásobování obyvatel na Chomutovsku vodou již 116 let, plánuje Povodí Ohře generální opravu.

Nejprve musí proběhnout kompletní průzkum hráze a jeho podloží a teprve potom se mohou projektovat jednotlivé kroky. V tuto chvíli bylo připraveno opatření pro ochranu ohrožených druhů živočichů.

Pro ochranu obojživelníků, zejména ropuchy obecné, objednalo Povodí Ohře celou nádrž fólií, aby mohl být průběžně prováděn transfer žab do připravených tůní. Ty jim budou sloužit po dobu rozmnožování a metamorfózy.

„V okamžiku poklesu hladiny vody v nádrži pro průzkumné práce učiníme i transfer ostatních ohrožených, silně i kriticky ohrožených živočichů,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

A o které druhy kromě zmíněné ropuchy obecné jde? Jde o mníka jednovousého, střevli potoční, slepýše křehkého a raka říčního. „Pro všechny zmiňované činnosti jsme obdrželi výjimku ze základních ochranných podmínek chráněných druhů živočichů od Krajského úřadu Ústeckého kraje. Bez tohoto legislativního kroku bychom práce nemohli začít,“ dodal Svejkovský.

Samotnou generální opravu hráze zahájí až za několik let. Příprava bude odborně i časově velmi náročná.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru