Milé gesto solidarity: Vietnamci v Jirkově šijí roušky zdarma, na Teplicku se skládají na plicní ventilátor pro nemocnici
Vietnamský svaz Chomutov šije zdarma Městskému úřadu v Jirkově 300 kusů roušek. Foto zdroj: FB město Jirkov
Chomutov

Jirkov, Moldava – Vietnamský svaz Chomutov šije zdarma (jen za materiál) Městskému úřadu v Jirkově 300 kusů roušek. Prvních 32 roušek vlastnoručně ušila a zdarma městu věnovala členka svazu Pham Thi Phuong Dung (majitelka obchodu Jeans Shop).

Dalších 100 kusů předal vietnamský svaz následující den. Tyto roušky byly určené zaměstnancům radnice a hasičům. Padesát kusů věnovalo prodavačkám v Tescu a další vyčlenili pro bezdomovce. Vietnamský svaz dodá další roušky, které budou přerozděleny obchodům Penny a dalším potřebným.

Vedle výše jmenované si za tuto nezištnou pomoc zaslouží poděkování: předseda svazu Le Nguyen Toi, zástupce předsedy Pham Viet Dong a předsedkyně Ženského klubu Chomutov Duong Bich Thao.

Vietnamci v Moldavě se skládají na plicní ventilátor pro nemocnici

Vedení Moldavy přijalo dar od předsedy Svazu Vietnamců v Teplicích a okolí, Ngo Sy Longa. Jednalo se o dodávku potravinové podpory, která bude na základě rozhodnutí starostky Lenky Novákové rozdělená pro složky záchranného systému a pro hlídky české armády, které pomáhají na moldavském hraničním přechodu. Spolu s tím předali Vietnamci Moldavským také šité roušky pro seniory a lidi s handicapem.

Akce na Moldavě je ale jen jednou z mnoha, které jsou realizované v rámci kampaně Vietnamci pomáhají. Zapojení jsou do ní Vietnamci z celé republiky a účelem kampaně je mimo jiné nabídnout záchranným složkám pomoc v podobě malého občerstvení zdarma. Symbolem kampaně je červené srdce, které je možné v této době vidět na dveřích řady večerek a obchodů, které Vietnamci provozují. Tím ovšem jejich aktivity v rámci pomoci ke zlepšení situace v boji proti koronaviru nekončí.

2303rousky4

Místostarostka Moldavy, Eva Kardová, při přejímce darů od vietnamské komunity. Foto: archiv obce

Vietnamci se mezi prvními pustili do šití roušek. Našili už tisíce kusů. Část putovala například do teplické nemocnice, do neziskových organizací a roušky jsou zadarmo rozdávané lidem, kteří nemají možnost si roušku pořídit. Zástupci vietnamské komunity darovali roušky a potravinovou podporu koncem minulého týdne také například Dětskému domovu na Hoře sv. Kateřiny.

Nejnovější aktivitou je pomoc nemocnici v Ústí nad Labem. Vietnamka Thuy Duong spolu se se svým otcem vyzvali Vietnamce v Ústeckém kraji, aby se složili na plicní ventilátor. Sbírka stále probíhá. Přístroj chtějí Vietnamci darovat ústecké Masarykově nemocnici. „Vzhledem k tomu, že přístroj stojí kolem 120 tisíc a sbírka stále pokračuje, věřím tomu, že se nám podaří koupit dva kusy,“ věří Thuy Duong.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru