Kartou budete moci zaplatit na více místech. Podnikatelé získají terminál na rok zdarma
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Česká republika je jedním ze světových lídrů v užívání bezkontaktních karet. Síť bezhotovostních terminálů ale zatím není dostatečně rozvinutá. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto podepsalo s kartovými společnostmi Mastercard a VISA, bankovními domy ČSOB a Solitea Pay a podnikatelskými asociacemi memorandum k podpoře bezhotovostních transakcí a digitalizaci plateb.

Cílem ČR je dostat se nad průměr EU, což v současnosti představuje 23 terminálů, zatímco v České republice je 21 terminálů na tisíc obyvatel. Díky spolupráci státu a soukromého sektoru by tak mělo být možné platit kartou na více místech. Neznamená to omezení plateb v hotovosti, ale rozšíření platebních možností s využitím moderních technologií.

„Jako technologicky orientovaná země velmi využíváme bezkontaktní platby. A tuto možnost postavenou na nových technologiích chceme v souladu s vizí Czech Republic: The Country For The Future co nejvíc přiblížit i nejmenším podnikatelům. V ČR je nyní 215 tisíc terminálů. Více než miliardu transakcí hradíme platebními kartami, z toho 853 milionů transakcí bylo bezkontaktních, v tom jsme na prvním místě v Evropě,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „Za tři roky by tak v České republice mělo být o 30 tisíc terminálů více. Pomoci s tím má dnes podepsané memorandum, které podnikatelům umožní bezplatně si terminál na jeden rok zapůjčit. Pokud jim nebude vyhovovat, budou ho moct vrátit.“

Dohoda je výsledkem činnosti pracovní skupiny MPO, která se zabývá bezhotovostní ekonomikou, ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků, ČSOB, Mastercard, VISA, Solitea Pay, Svazem obchodu a cestovního ruchu a Svazem průmyslu a dopravy. Má za cíl podpořit pořízení platebních terminálů pro karetní finanční transakce pro malé obchodníky a živnostníky. Ti totiž často platebními terminály nedisponují - zejména kvůli vysokým pořizovacím a provozním nákladům, kdy mimo jiné platí, že u nižšího obratu karetních operací se hradí vyšší poplatky.

Rozvoj informačních a komunikačních technologií a digitalizace je pro hospodářský růst České republiky klíčový. Současně má vliv na snižování administrativní i finanční zátěže podnikatelů a živnostníků. Informace k iniciativě stvrzené memorandem najdete na www.ceskoplatikartou.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru