Necháváte pravidelně čistit komín? Za zanedbání údržby vám hrozí vysoká pokuta!
Ilustrační foto: HZS ČR
Chomutov

ČR - Že se lidé nevěnují řádné údržbě a kontrolám spalinových cest dostatečně, potvrdily i loňské podzimní statistiky Hasičského záchranného sboru ČR. Podle nich vzniklo 85 % komínových požárů evidovaných za loňskou topnou sezonu právě v důsledku nedostatečného čištění spalinových cest.

Navzdory pravidelným každoročním apelům HZS ČR a Společenstva kominíků České republiky se ne všichni majitelé věnují řádné péči a údržbě spalinové cesty svých nemovitostí. Přitom pravidelná každoroční kontrola spalinové cesty dokáže ušetřit domácnostem spoustu nepříjemností a až desetitisíce v případech, kdy dojde k samovznícení komína od nevyčištěných sazí. Hasičský záchranný sbor ČR vyčíslil celkovou přímou škodu za loňskou topnou sezonu (období říjen 2018 – březen 2019) na 68,3 milionů korun.

„I z poslední statistiky Hasičského záchranného sboru ČR vyplývá, že výskyt komínových požárů vzniklých špatnou údržbou spalinové cesty razantně neklesá. Čísla se stále pohybují okolo 730 evidovaných případů za topnou sezonu. Mnohé z domácností na údržbu komína stále nemyslí s dostatečným předstihem, v horších případech potom vůbec,“ komentuje zkušenosti z praxe prezident Společenstva kominíků ČR, Jaroslav Schön.

Lidé si často ani neuvědomují, že pokud se v případě požáru komínu neprokážou platným potvrzením o kontrole spalinové cesty, může jim příslušný Hasičský záchranný sbor uložit pokutu. „Podle zákona o požární ochraně mají hasiči právo pokutovat jak kominíky a revizní techniky spalinových cest za nesprávně odvedenou práci, tak právnické či fyzické osoby za zanedbanou, případně neprovedenou údržbu spalinové cesty. U fyzických osob může výše pokuty dosahovat až 10 tisíc korun, u právnických osob může pokuta dosáhnout výše 100 tisíc korun,“ upozorňuje prezident Společenstva kominíků ČR, Jaroslav Schön.

Kominíci se však mimo zanedbávání povinných kontrol spalinových cest u některých zákazníků setkávají i s nedostatečnými znalostmi zásad správného topení, a to zejména u spotřebičů na pevná paliva. Jedná se např. o topení nedostatečně vyschlým dřevem nebo o připojení moderního spotřebiče na nevyhovující komín, čímž dochází nejen ke znečišťování ovzduší, ale i k nadměrnému zanášení spalinových cest sazemi a dehtem a následnému vzniku komínových požárů.

„Každoroční návštěva kominíka v domácnostech je tedy nejenom otázkou vyčištění a kontroly spalinové cesty, ale mnohdy i poučením našich zákazníků, jak správně ekologicky a ekonomicky spotřebiče používat a obsluhovat. Lidé by neměli povinnou návštěvu kominíka opomínat nejen proto, že to ukládá zákon, ale hlavně proto, že tím sobě a ostatním zajistí bezpečí a mnohdy také ekonomické používání spotřebičů i paliv,“ uzavírá bilanci komínových požárů v loňské topné sezoně Jaroslav Schön.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru