Češi panikaří jako před apokalypsou: Není důvod se předzásobovat potravinami, vzkazují hasiči
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Vzhledem k tomu, že Hasičský záchranný sbor České republiky nechce přispívat k uměle vyvolávané a přehnané panice, nevidí důvod, proč dávat obyvatelům země doporučení k předzásobení se potravinami.

Od podobných doporučení se HZS v tuto chvíli distancuje. Vývoj situace samozřejmě nepřetržitě sleduje a v případě potřeby je připraven plnit úkoly, které Hasičskému záchrannému sboru ČR ze zákona náleží.

Hasičský záchranný sbor ČR je připraven, v případě potřeby, poskytnout součinnost orgánu ochrany veřejného zdraví, tedy orgánu hlavního hygienika (popřípadě krajských hygieniků) v reakci na šíření koronaviru. Má a ve spolupráci s ostatní složkami integrovaného záchranného systému a zejména s Orgánem ochrany veřejného zdraví ČR, vytvořeny a procvičeny společné postupy pro řešení obdobné situace.

Od roku 2014 intenzivně spolupracovali na přípravě a tvorbě takzvaných typových činností pro vysoce nakažlivé nemoci. Samozřejmě tento případ koronaviru nemá charakter vysoce nakažlivé nemoci, nicméně případný postup a činnost by byla obdobná. Postup by tedy byl přiměřený dle těchto připravených typových činností, které si ověřili i při řadě praktických cvičení.

Hlavní činností HZS ČR by byla dekontaminace zasahujících, kteří by v případném ohnisku nákazy prováděli na pokyn orgánu veřejného zdraví nějakou činnost, tak následně na tzv. druhém místě zásahu, což by byla v tomto případě třeba Nemocnice Na Bulovce, kam by se nakažení předávali. Dále koordinace záchranných prací a spolupráce s ostatními orgány státní správy.

Ještě samostatná odpověď na to, jak jsou hasiči vybaveni:

Hasiči mají samozřejmě dostatek ochranných pomůcek pro všechny typy zásahů, ke kterým vyjíždějí. Bezpečnost zasahujících hasičů na místě mimořádné události je jednou z priorit, a tím se také řídí. Vybavení mají standardně také na zásahy, kde se vyskytují například nebezpečné chemické látky. Z hlediska hasičů a jejich vybavení, bez ohledu na to, o jakou látku se jedná, musí být chráněni před vším.

Ještě pro zajímavost: Čeští hasiči jsou v tom, jak se chránit a jak zasahovat v případě nebezpečných látek mezinárodně uznávané kapacity, tuto problematiku školíme v mnoha zemích světa: https://www.hzscr.cz/clanek/kurzy-pro-cely-svet.aspx

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru