Krajská zdravotní modernizovala mamodiagnostické screeningové centrum v chomutovské nemocnici
Krajská zdravotní modernizovala mamodiagnostické screeningové centrum v chomutovské nemocnici. 3x foto: Krajská zdravotní, a. s.
Chomutov

Chomutov - Krajská zdravotní, a. s., modernizovala mamodiagnostické screeningové centrum v Nemocnici Chomutov, o. z. Nejmodernější specializované zdravotnické pracoviště svého zaměření v Ústeckém kraji nyní získalo nový mamografický přístroj.

Centrum, spadající pod radiodiagnostické oddělení chomutovské nemocnice, si v úterý 25. února 2020 prohlédli Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., (KZ), Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ, MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče KZ a MUDr. Irena Voříšková, ředitelka zdravotní péče Nemocnice Chomutov, o. z. Provázela je MUDr. Dagmar Kollertová, primářka radiodiagnostického oddělení, která je i vedoucím lékařem Mamodiagnostického screeningového centra KZ.

MSC v chomutovské nemocnici je významným pracovištěm nejen KZ. Pro jeho další rozvoj je důležitý fakt, že Ministerstvo zdravotnictví ČR v závěru loňského roku prodloužilo do 31. 12. 2022 platnost osvědčení o splnění podmínek k provádění mamárního screeningu a zařazení do programu pro screening nádorů prsu. Potvrdilo tím důležitost postavení chomutovského mamodiagnostického centra KZ v síti těchto specializovaných zdravotnických pracovišť v rámci celé České republiky.

"V roce 2017 jsme v chomutovské nemocnici toto důležité zdravotnické pracoviště mohli po zásadní modernizaci otevřít v nových rekonstruovaných prostorách. Předpokládali jsme další nárůst počtu vyšetření, proto byl pořízený druhý mamograf. Celkový počet vyšetření na obou přístrojích loni byl již vyšší než 18 tisíc, což je skutečně velké číslo. Objednací systém se výrazně změnil a je jistě důležité, že pacientky se mohou objednat k vyšetření elektronicky. To je velký krok dopředu. Paní primářce a celému kolektivu děkuji za jejich dosavadní práci a blahopřeji k nedávnému prodloužení statutu centra od ministerstva zdravotnictví respektive splnění podmínek pro provádění mamárního screeningu na další tři roky," vyzdvihl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ.

2602mamograf2

"Chomutovská nemocnice mohla využít v posledních letech možnost doplnění zdravotnické techniky. Doplnění ještě probíhá, zejména z realizace IROP programu Návazná péče. Z ní se pořídí přístroje za přibližně 100 milionů korun, zhruba polovina pro nový pavilon Emergency, anesteziologicko-resuscitační oddělení a nové operační sály, jehož výstavba se připravuje. Předtím jsme obnovili a doplnili zdravotnickou techniku pro onkologické pracoviště a nukleární medicínu. Pro posledně jmenované oddělení chceme získat modalitu PET/CT, kterou již máme v ústecké nemocnici. A ještě připomenu magnetickou rezonanci, kterou máme v provozu déle než rok," přiblížil Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ.

Ing. Petr Fiala poté předvedl prezentaci realizovaných, probíhajících a plánovaných investičních akcí v areálu Nemocnice Chomutov, o. z. Prezentace je přílohou této tiskové zprávy.

"Pro Nemocnici Chomutov bude nejdůležitější výstavba nového pavilonu Emergency. Bude ji tvořit akutní pohotovostní péče, a to jak lékařská služba první pomoci, tak chirurgie a interny, lůžková stanice anesteziologicko-resuscitačního oddělení, následně chirurgická jednotka intenzivní péče, operační sály a technické zázemí pro zaměstnance," navázala MUDr. Irena Voříšková, ředitelka zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Chomutov, o. z.

"Naše mamodiagnostické screeningové centrum za rok 2019 registruje 14 157 preventivních mamografických vyšetření a 4 032 diagnostických mamografických vyšetření, takže celkový počet přesáhl hranici 18 tisíc. Ultrazvukových vyšetření jsme v loňském roce provedli 2 364," informovala MUDr. Dagmar Kollertová, primářka Radiodiagnostického oddělení Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Chomutov, o. z.

2602mamograf3

Během 14 let počet vyšetření vzrostl na téměř šestinásobek. Právě předpoklad dalšího nárůstu počtu vyšetření v následujících letech byl důvodem pro pořízení druhého mamografu do nových prostor MSC v roce 2017. Podle primářky chomutovského radiodiagnostického oddělení MUDr. Dagmar Kollertové je stoupající počet screeningů odrazem osvěty, která je větší než před pouhými několika lety.

"Už se začíná zapojovat mladší generace, která se snáz dostává prostřednictvím internetu k informacím, více se o problematiku zajímá. Avon autobusy a další aktivity přinášejí masivní propagaci, což ve výsledku znamená, že počet vyšetření významně narůstá. V Bílině se v roce 2016 otevřelo detašované pracoviště ústecké polikliniky pro klientky z Ústeckého kraje, významný odliv pacientek jsme ale rozhodně nepocítili," dodala primářka.

Další informace o modernizovaném mamografickém screeningovém centru při Radiodiagnostickém oddělení Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Chomutov, o. z.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky v závěru loňského roku Krajské zdravotní, a. s. (KZ), pro Mamodiagnostické pracoviště Nemocnice Chomutov, o. z., prodloužilo platnost Osvědčení o splnění podmínek k provádění mamárního screeningu a zařazení do Programu MZ ČR screening nádorů prsu do 31. 12. 2022.

KZ centru, které vzniklo před 14 lety při Radiodiagnostickém oddělení Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Chomutov, o. z., pořídila nový mamografický přístroj Planmed Clarity včetně diagnostické mamografické stanice a dalšího příslušenství v pořizovací ceně 4 416 500 Kč včetně DPH (zahrnuto do projektu Zvýšení kvality návazné péče - Nemocnice Chomutov, o. z., 85 % bude uhrazeno z dotace IROP). V uplynulém týdnu zde proběhla instalace této zdravotnické techniky za první mamograf, jemuž skončila plánovaná životnost.

Mamodiagnostické screeningové centrum (MSC) má mamografické přístroje dva - druhý byl pořízen v roce 2017, kdy se pracoviště přestěhovalo do rekonstruovaných, modernizovaných větších prostor ve 4. NP pavilonu "B", třikrát větších než byly původní s nedostatečnými místnostmi ve 2. NP téže budovy. Kromě zásadně větší čekárny a moderní snímkovny oddělení získalo velké prostory pro přestěhované archivy. Ve stejném roce, tedy roce 2017, se uskutečnila v provozu MC další, velmi významná změna. Byl jím přechod na elektronické objednávání a komunikaci, které částečně nahradily v té době již naprosto nedostačující papírovou respektive telefonickou formu objednávání pacientek k vyšetření.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru