VIDEO: Děti si myslí, že uprchlíci jsou útočníci, zaznělo v Kadani. Zpívala bosenská imigrantka
Hudebnice Aida Mujačić, která se po prožitém dětství během občanské války rozhodla vycestovat, dnes žije spokojeně v České republice. Foto: Lucie Bartoš
Chomutov

Kadaň - V budově kadaňského gymnázia lze nově vidět vítězné obrázky z výtvarné soutěže Památníku Terezín.

Jde o díla z ročníku 2018, jehož tématem byl Domov a zejména jeho ztráta, například z důvodu války. „Děti si myslí, že emigranti jsou útočníci,“ zaznělo mimo jiné na akci, kam jako netradiční host dorazila bosenská zpěvačka, která zažila válku.

Hudebnice Aida Mujačić, která se po prožitém dětství během občanské války rozhodla vycestovat, dnes žije spokojeně v České republice. Předává lidem poselství prostřednictvím skladeb zejména bosenských Židů. „Jsem tu již 9 let,“ prozradila hostům, jimž se tématiku válčení a lidských osudů snaží přibližovat svou hudbou a zpěvem. „Moje země mi dala jen válku, “ prozradila ještě předtím, než zahájila svůj recitál.

„Kromě toho, že jsem studovala klavír a zpěv, začala jsem se věnovat hudební vědě tady v Čechách - to byla vlastně cesta za mým snem. Od sklepa… Dnes to považuji za takové střepy kaleidoskopu, který tvořil mou cestu, abych se dostala do Čech. To je můj domov,“ dodala.

Jednu z písní také naučila kadaňské gymnazisty i přítomné návštěvníky.

https://www.youtube.com/watch?v=EU0eInsvuV4

Na akci dorazil rovněž Pavel Straka, lektor Památníku Terezín, který například školí pedagogy, jak učit o holocaustu. „Děti si myslí, že emigranti, kteří přicházejí do České republiky nebo kamkoliv jinam, jsou útočníci. Ale oni přicházejí proto, že domov hledají a ztrácejí,“ uvedl mimo jiné a dodal:

„To, že podobným způsobem hledáme blízká témata, není samoúčelné. Chceme vzbuzovat lidskost a hledání obdobných témat v minulosti. Historie lidstva není připomínání válek, ale připomínání lidských osudů. Doufám, že to bude rezonovat,“ okomentoval smysl toho, o co se v terezínském památníku s kolegy snaží.

Aida se věnovala studentům již v dopoledních hodinách, mimo jiné je naučila tanec a píseň, jak někteří dorazili předvést i na podvečerní událost. Kvůli změně termínu na poslední chvíli nedorazilo příliš mnoho lidí. „Víte, jaký je rozdíl mezi rockovým a jazzovým muzikantem? Rockového zpěváka znají jménem všichni diváci, zatímco jazzový zná jména všech svých diváků,“ okomentovala to s vtipem hudebnice. Uvedla také, že nejintelektuálnější diaspora Bosňáků na světě je právě v České republice. Sem totiž nechodí za penězi, jako uprchlíci do Německa, ale za vzděláním.

Letošní terezínský ročník byl již vyhlášen, práce motivované otázkou „Válka skončila, můžeme zapomenout?“ lze zasílat do 23. března. Téma vychází z výročí, které si letos připomeneme: V květnu 2020 uplyne 75 let od porážky nacistického Německa. Druhá světová válka poznamenala či dokonce vzala životy miliónům civilistů, mezi nimiž se nacházeli i lidé pronásledovaní a vraždění na základě nacistických rasových zákonů.

Utrpení sirotků a ztráty domova nepřibližuje výtvarná soutěž Památníku Terezín - Memoriál Hany Greenfieldové poprvé. Na zmíněném tématu Domov pracovali účastníci v roce 2018. Rýpancem do společensky ožehavých témat současnosti bylo ale i loňské téma: Jsem tu bez rodiny. Soutěžící byli povzbuzováni k tvorbě otázkami jako zda je potřeba pomáhat sirotkům, kteří přišli o rodinu v nějaké současné válce, a jak by taková pomoc měla vypadat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru