Na Chomutovsku se objevily dva případy internetových podvodů. Připraví vás o peníze!
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Kadaňští policisté šetří případ podvodného jednání, při němž pachatel využil internet. Poškozenému přišla do jeho emailové schránky zpráva, v níž byl informován o údajné výhře mobilního telefonu.

Ve zprávě byl odkaz, kterým byl poškozený přesměrován na zahraniční stránku v anglickém jazyce. Zde měl být po vyplnění údajů vyzván k zaplacení poplatku ve výši 2 Euro prostřednictvím platební karty, jejíž údaje zde také vyplnil. Platba byla sice zamítnuta, avšak následující den dotyčný zjistil, že z jeho účtu měly být provedeny dvě platby v celkové částce téměř 7 tisíc korun. Poškozený si platební kartu nechal ihned poté zablokovat.

V posledních dnech byl shodou okolností také policistům kadaňského obvodního oddělení oznámen ještě další případ podvodu přes internet. Tentokrát šlo o to, že poškozený si měl on-line objednat za částku přesahující 5 tisíc korun kávovar. Za objednané zboží dle svých slov ihned zaplatil prostřednictvím internetového bankovnictví. Doručeno mu však nic nebylo, obchodník je nekontaktní a jeho internetové stránky byly zrušeny.

S odkazem na výše uvedené případy internetových podvodů vyzýváme k větší obezřetnosti při využívání internetu, a to jak při nakupování, tak při přijímání různých informací o údajných výhrách.

Čas od času se v prostředí českého internetu či mobilních sítí šíří různé podvodné zprávy o fiktivních výhrách apod. Ve skutečnosti se podvodníci tímto způsobem snaží od lidí získat důvěrné informace, které mohou zneužít k dalším útokům. V některých případech dotyčného dokonce připraví o peníze. Zprávy o údajné výhře nezřídka obsahují i celou řadu pravopisných chyb a špatně vyskloňovaných slov. Na podobné zprávy od neznámých odesilatelů by uživatelé neměli vůbec reagovat a rovnou je smazat.

Odborníci vyzývají, abychom byli opatrní, u neznámých odkazů si všímali toho, kam směřují. U zpráv, které vybízejí k transakcím, platí tato rada dvojnásob. Neznámé přílohy neotvírejte a v případě, že je počítač infikován, využijte antivirový program.

U nákupů přes internet raději využívejte pouze ověřené obchodníky. Než někde zboží objednáte, zjistěte si o obchodníkovi informace, přečtěte si recenze apod.

(MG)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru