Silný vítr v Česku: Nejhorší okamžik přišel o půlnoci, bez elektřiny jsou tisíce domácností
Nejdřív Sabine, teď další silný vítr. Tohle vídají energetici nyní často. Ilustrační foto: ČEZ
Chomutov

ČR - Silný vítr přidělal starosti i energetikům. Od nedělního rána byli v pohotovosti pracovníci poruchových čet, dispečeři i pracovníci call centra. Vichřice zasáhla v podvečerních hodinách nejdříve západ Čech.

"Tam jsme kolem nedělní 18. hodiny řešili přes 2500 odběratelů bez elektřiny. Následně se vítr přesunul do středních a severních Čech. Zde jsme byli v terénu především na Příbramsku, Benešovsku a Kutnohorsku. Z pohledu severních Čech byli největší problémy na Jablonecku, kde jsme v neděli v podvečer řešili na 6500 odběratelů bez elektřiny," říká mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Nejhorší okamžik nastal o půlnoci, kdy dispečink ČEZ Distribuce evidoval přes 120 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na vedení nízkého napětí. Bez elektřiny bylo na 80 tisíc odběratelů. "V tento moment jsme řešili nejvíce poruch v Pardubickém kraji a to 23, dalších 18 poruch v kraji Libereckém, 15 ve Středočeském, 13 poruch na vedení vysokého napětí v kraji Ústeckém," dodala mluvčí energetické společnosti.

Vítr se přesunul také na severní Moravu, kde dohromady v Olomouckém a Moravskoslezském kraji řešili 20 poruch na vedení vysokého napětí. Klidněji bylo již na západě Čech a také na Vysočině a kraji Zlínském.

Aktuálně v 6 hodin ráno dispečink ČEZ Distribuce eviduje přes 90 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je na 27 tisíc odběrných míst. "Přestalo foukat a daří se nám poruchy opravovat a připojovat zákazníky zpět k distribuční soustavě. Nejvíce poruch nyní řešíme na severovýchodě Čech, tedy v kraji Libereckém (16 poruch na vn) a v kraji Ústeckém (12 poruch na vn) a v kraji Královehradeckém (12 poruch na vn). Nejvíce odběrných míst bez elektřiny aktuálně řešíme v kraji Středočeském (5600) a dále kraji Pardubickém (přes 5 tisíc)," vypočetla Soňa Holingerová.

V terénu jsou stovky pracovníků poruchových čet, od neděle se snaží obnovit dodávky elektřiny našim zákazníkům příčinou poruch jsou pády stromů a větví do vedení, došlo k přetrhání vodičů, ulomení izolátorů.

V případě hlášení poruch mohou všichni volat na bezplatnou linku 800 850 860 a mohou využít také webový portál www.bezstavy.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru