Kachle sedmi století: Výstava v muzeu ukáže vývoj kachlových kamen v severozápadních Čechách
Královna dánska, muzeum města ústí nad Labem. Foto: Miloš Žihla:
Chomutov

Chomutov - „Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem“, praví stará pranostika. V březnu rozhodně za žádná kamna nelezte, ale přijďte se na ně podívat do Oblastního muzea v Chomutově.

Od března tam probíhá výstava „Kachle sedmi století. Svět kachlových kamen“, která volně navazuje na krajskou výstavu Oblastního muzea a galerie v Mostě (2017/2018). Představuje vývoj kachlů a kachlových kamen v severozápadních Čechách od gotiky až po počátek 20. století. Výstava ukazuje širokou škálu technik a motivů, které se při výrobě kachlů používaly. Umělecká výzdoba kachlů odráží náboženský i společenský život konkrétního historického období a jeho duchovní i světské hodnoty.

A na co se návštěvníci mohou těšit? Například na modrobílá válcová empírová kamna, která patrně v 1. polovině 19. století vyhřívala chomutovskou radnici. K vidění budou také nejstarší gotické komorové kachle s vyobrazením obrněných jezdců z hradu Kyšperka u Krupky nebo pestře glazované renesanční kachle z hradu Egerberku u Klášterce nad Ohří. A pokud netušíte, jak vypadal a k čemu sloužil kamnovec, poznejte krásný exemplář z roku 1796. Byl vyrobený v někdejší Gabrielině Huti – obci v nejsevernějším výběžku chomutovského okresu.

Doprovodný program k výstavě:

  • Sobota 18. dubna – Mezinárodní den památek a sídel
    od 14 hod. – Komentovaná prohlídka výstavy s historičkou umění Mgr. Jitkou Šrejberovou, Ph.D. z Oblastního muzea a galerie v Mostě
    + hudební vystoupení
  • Sobota 16. května – Muzejní noc
    Zajímavosti ze světa kachlů. Přednáška a prohlídka výstavy s jejími autorkami
    Workshop s malováním kachlů
    Koncert u kamen (klasická hudba ve výstavním sále)
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru