FOTO: To bude něco pro zvědavé kluky! Nové informační centrum v Jirkově nabídne i speciální hasičské muzeum
Nové infocentrum je těsně před otevřením. 12x foto: Vladimír Vacula
Chomutov

Jirkov - Zvýšení turistického ruchu i větší komfort pro návštěvníky si město slibuje od moderního informačního a populárně naučného centra, které je spojené s jediným multimediálním hasičským muzeem svého druhu v České republice. Centrum vzniklo renovací domu čp. 23 v Tyršově ulici. Zhruba ve druhé polovině března je v plánu slavnostní otevření celého komplexu.

Nové informační centrum města sestává ze dvou zakázek. Tou první je stavební část - rekonstrukce objektu na infocentrum, kde celkové náklady činí s DPH přes 18,7 miliónu korun. Druhou zakázkou je expoziční část informačního centra, jejíž celková hodnota je s DPH více než 17,8 miliónu korun. Obě zakázky hradí městský rozpočet.

„Stavební část byla loni dokončena a zaplacena,“ poznamenává Martina Cermanová z odboru majetku města a útvaru investic. Šlo o celkovou rekonstrukci přízemí budovy na nové informační centrum, jehož součástí je expozice města (informace o Jirkovu a jeho zajímavostech převážně interaktivní a zábavnou formou) a hasičské muzeum, v němž exponáty díky videoprojekci ´ožívají´ a jemuž vévodí herní zóna, kde si mohou zájemci na vlastní kůži vyzkoušet práci hasičů.

Částečné rekonstrukce se dočkalo také druhé nadzemní podlaží, kde mají dobrovolní hasiči své zázemí. Do stavební části se zahrnuly i nové venkovní prosklené přístřešky na hasičské exponáty a přilehlá garáž.

V únoru začal zkušební provoz obou expozičních částí, kdy se ´vychytávaly´ a upravovaly obsahové náplně a další technické záležitosti. „Ke slavnostnímu otevření určitě připravíme nějaký speciální program pro školy i veřejnost,“ podotýká starostka Darina Kováčová.

Do části budovy se přestěhuje dosavadní informační centrum, jež sídlí v Kostelní ulici a které už kapacitně nestačí. Správcem nového objektu bude Kulturní, vzdělávací a informační zařízení, které kromě infocentra řídí i činnost historických sklepů, městské knihovny, městské věže, Jirkovského divadla a zámku Červený Hrádek.

foto

1802jirkov1

1802jirkov2

1802jirkov3

1802jirkov4

1802jirkov5

1802jirkov6

1802jirkov12

1802jirkov7

1802jirkov8

1802jirkov9

1802jirkov10

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru