OBRAZEM: V kraji vznikl domov pro stovku lidí s Alzheimerovo nemocí
Herečka Zdeňka Žádníková Volencová moderuje slavnostní otevření Domova Alzheimer v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Most – Z bloku 60 v Mostě vznikl Domov Alzheimer. Ubytování zde najde 96 klientů s chronickým duševním onemocněním, například trpícím Alzheimerovou nemocí. V úterý dopoledne byla stavba slavnostně představena vedení Mostu a dalším pozvaným hostům.

V domově budou mít lidé k dispozici dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením, společenské místnosti, vlastní jídelnu s kuchyní, ale také zahradu či malou kavárnu. Tu využijí třeba při návštěvách příbuzných.

Jediným investorem přestavby byla společnost Mostecká bytová. „Využili jsme finance, které zbyly z privatizace bytového fondu. Původně se plánoval vznik asi 30 lůžek za 50 milionů. Po konzultaci se společností Domov Alzheimer jsme záměr modifikovali. Cena sice vzrostla na dvojnásobek, ale nyní je zde trojnásobný počet lůžek,“ vysvětluje Jaroslav Kudrlička, ředitel Mostecké bytové.

„Most a Mostecká bytová odvedly obrovský kus práce a vybudovaly krásné moderní zařízení. Na nás teď je, abychom mu vdechli život a začali jsme se starat o mostecké občany, kteří trpí touto nemocí. Jsem přesvědčený, že většina klientů bude místních,“ uvedl Radek Žádník, výkonný ředitel Domova Alzheimer

Foto

Rekonstrukce objektu trvala jeden a půl roku. První tři desítky klientů přijdou do nového domova v příštích týdnech. Jejich počet bude postupně narůstat, stejně jako počet zaměstnanců, kterých bude až sedm desítek.

Slavnostní představení mosteckého Domova Alzheimer bylo i malou společenskou událostí. Moderování se ujala herečka Zdeňka Žádníková Volencová, na 230 let staré housle předvedl své mistrovské umění Jaroslav Svěcený.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku projevující se ztrátou nervových buněk v některých částech mozku. Jedná se o nejčastější typ demence u osob starších 65 let. Mezi první příznaky patří poruchy paměti, postupně se přidává poškození rozpoznávacích a intelektuálních, ale i fyzických schopností. Lidé trpí zapomínáním, hůře se jim hovoří, těžko se orientují v prostoru a trpí i poruchami chování.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru