To tu dlouho nebylo! Socha Maxipsa Fíka je opět poničená, Áje zbyla na hlavě jen půlka mašle
Sousoší Maxipsa Fíka a Áji na nábřeží v Kadani
Chomutov

Kadaň - Dlouho byl klid, teď je to tu zase. Socha Maxipsa Fíka s kamarádkou Ájou, která stojí na kadaňském Nábřeží Maxipsa Fíka, je opět poničená. Informovala o tom městská policie.

"V půl páté odpoledne prováděla hlídka městské policie kontrolu Nábřeží Maxipsa Fíka v úseku u Splitu. Na sousoší Fíka a Áji bylo zjištěno, že mašle na její hlavě byla rozpůlena a na hlavě sochy zbyla jen polovina. Tu strážníci zajistili a převzali do úschovy. Druhou polovinu se na místě ani v okolí najít nepodařilo," uvádějí kadaňští strážníci na jejich webu.

Sousoší ze známého večerníčku se na kadaňském nábřeží objevilo na podzim roku 2016. Pár dní na to už Ája neměla prst, následně jí několikrát upadla ruka. Poslední případ je z února roku 2018, kdy Fíkova kamarádka znovu přišla o prst. Kadaňský sochař František Vlček, který sousoší vytvořil, už odlomené části Áje několikrát přilepoval, a oprava sochy ho čeká opět.

Městu přitom dal v dobré víře na sochy záruku sto let, to ovšem netušil, že je budou děti využívat jako prolézačky. Město se od začátku peripetií snaží devastaci sochy zabránit, nechalo na sousoší nainstalovat ceduli s prosbou, aby na Áju nikdo nevstupoval.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru