Nástup zimy stále v nedohlednu, teplejší vzduch se své nadvlády jen tak nevzdá
K zimní romantice má podobný pohled daleko. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov - Meteorologická zima 2019/2020 zanedlouho vkročí do své druhé poloviny. Ruku na srdce – dosud toho moc nepředvedla, spíše nic než moc. Zaměříme-li pozornost na nížiny pod Krušnými horami, zjistíme, že od 1. prosince do dneška se v podstatě objevily pouze tři dny, které připomínaly zimu.

Z pohledu vrcholků Krušných hor letošní zimní sezóna zase až tolik tristní není, ale upřímně, k dokonalosti má sakra daleko.

NEDĚLE 12. LEDNA

Více méně celá jižní Evropa bude v rukách tlakových výší, naproti tomu na trase vedoucí od Islandu přes Britské ostrovy, severní a částečně střední Evropu do evropského Ruska bude tempo diktovat západní cyklonální proudění. Česko se ocitne tak nějak mezi. Co to znamená v praxi? Minimálně zvětšenou koncentraci průsvitných oblaků vysokého patra, dost možná i mraků zdržujících se v nižších, resp. nízkém patru. Numerické modely nicméně počítají pouze s vysokou oblačností, tak jim věřme a těšme se na vcelku pěkný den. No, pěkný – nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

PONDĚLÍ 13. LEDNA

Pondělí třináctého lze považovat za opravdu černý den, alespoň z pohledu zimy. Oblast vysokého tlaku vzduchu nad evropským jihem se rozšíří více na sever, pro naše končiny to znamená teplé jihozápadní anticyklonální proudění, které je velice produktivní co se inverzního charakteru počasí týká. Pokud se po nebi rozprostře stratus, prožijeme další překrásný zimní den. A když ne, stejně z toho země zalitá sluncem nebude, ve středním a vysokém patře totiž bude mraků dost. Po západu slunce jich ubude, ale to už zase bude tma. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C (při inverzi méně), ráno v minimu kolem bodu mrazu.

ÚTERÝ 14. LEDNA

Nad Irskem a Velkou Británií a okolím těchto ostrovů se budou honit dosti hluboké a rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu, okrajem zasahující až do středoevropského vzdušného prostoru. Z toho vyplývá klasika jménem jihozápadní vítr. Srážková činnost zůstane nečinnou, na obloze opět spíše bílošedá barva namísto modré barvy, k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo... Tady bude zas a znovu záviset na tom, jestli dojde na inverzi. Třeba vedle v Sasku by nemělo, a proto nejen Drážďany vyhlížejí maxima mezi 9 až 11 °C. Ty samé hodnoty lze očekávat na závětrné straně Šumavy. Naše končiny zřejmě tak teplé nebudou, nicméně 4 až 8 °C by z toho být mohlo. Pakliže se slova ujme inverze... Vždyť to znáte. Ráno v minimu kolem nuly.

STŘEDA 15. LEDNA

Uprostřed pracovního týdne se žádná změna neočekává, jinými slovy pořád vítr z jihozápadního směru. Pravděpodobná je inverze s teplotami do 5 °C.

ČTVRTEK 16. LEDNA

Viz. středa 15. ledna.

Kdoví, třeba ještě konec ledna nebo únor překvapí a dorazí mrazy s tunami sněhu. Pro tuto chvíli je to pravda poněkud sci-fi, ale vzpomeňme na únor 2012, kdy v Evropě nastala "malá doba ledová". Sice na sucho, bez sněhu, ale zima jak víte kde byla. Přinejhorším už za 10 a půl měsíce začíná meteorologická zima 2020/2021! (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru