Firmy se letos budou více snažit, aby jim nepřelétávali zaměstnanci. Bude to znamenat vyšší mzdy?
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Zatímco k nejvýznamnějším tématům loňského trhu práce patřil boj o lidi a zvyšování mezd, letošní rok se ponese ve znamení zpomalení růstu české ekonomiky a snahy firem o snižování fluktuace a zvyšování efektivity.

Rok 2019 se nesl ve znamení kritického nedostatku pracovníků, který zaměstnavatele přinutil již několikátý rok po sobě navyšovat mzdy. „Firmy svým zaměstnancům přidávaly i přesto, že produktivita práce nezaznamenala prakticky žádný růst. Spíše naopak. Rostoucí fluktuace v některých oborech přesáhla 20 procent a u mnohých zaměstnavatelů způsobila znatelný pokles výkonnosti,“ uvedl Martin Malo, ředitel personální agentury Grafton Recruitment. Nejvíce podle něj zaměstnavatelům chyběli lidé na řemeslnické a dělnické pozice, dále v technických oborech a informačních technologiích. Trh práce dále ovlivňovala i nejistota způsobená očekávaným zpomalením růstu HDP, což u některých výrobců mohlo vést až k mírnému snižování produkce, které bude pokračovat v roce 2020. Týká se to zejména automobilového průmyslu a jeho dodavatelů či společností orientovaných na německý trh.


5 NEJ ROKU 2019

  • Nejhledanější pozice: Dělník/Operátor výroby – Čech, který neodejde ve zkušební době
  • Nejméně obvyklé pozice: Vinař, kotelník, strojvedoucí, tenisový trenér, obsluha extruderu
  • Nejvzdálenější země, odkud do ČR přišli pracovníci: Filipíny (10 141 km)
  • Největší nešvar trhu práce: Rostoucí fluktuace a časté odchody lidí již v průběhu zkušební lhůty
  • Tři nejlépe placené pozice:
    - IT ředitel – 250 tisíc
    - Výkonný ředitel – 250 tisíc
    - CFO – 220 tisíc

Rok 2020 bude rokem stabilizace týmů a zvyšování výkonu zaměstnanců. S tím bude souviset i snaha firem snížit fluktuaci. Ta totiž loni výrazně rostla a velmi často vnikala již v průběhu zkušební lhůty. „Firmy v tu dobu již nesou plný náklad na zaměstnance, ten ale většinou ještě nevytváří přidanou hodnotu. Je proto důležité zaměstnance během prvních měsíců přesvědčit, že stojí za to u daného zaměstnavatele zůstat. A právě to bude jednou z priorit HR oddělení českých firem v novém roce,“ okomentoval Martin Malo.

I přes snížení výroby lidé pochybí

Snižování výroby a s tím související propouštění v některých oborech může mít paradoxně pozitivní dopady. Spolu s pokračující automatizací a digitalizací to přispěje ke zmírnění přetlaku na trhu práce. I přesto bude panovat velký nedostatek kvalifikovaných dělnických profesí, zejména lakýrníků, zámečníků, svářečů a obráběčů, nedostatkoví budou i elektrikáři, skladníci (často jazykově vybavení) a řidiči VZV. Firmy budou také hojně poptávat pracovníky z oblastí vývoje elektroniky a programování průmyslové automatizace. V informačních technologiích budou nejvíce chybět vývojáři a napříč trhem bude velká poptávka po účetních se znalostí anglického jazyka. Boj o nekvalifikované dělnické pozice bude ovšem díky zpomalování výroby a nasazování automatizace nižší než v předchozích letech.

Zahraniční pracovníci i do kancelářských profesí

Poptávka po zaměstnancích z ciziny bude pokračovat i v roce 2020. Zájem bude v prvé řadě o kvalifikované pracovníky do výroby a do stavebnictví, očekávat se dá však také růst počtu cizinců na pozicích bílých límečků, zejména v IT. „Na našem trhu chybí zhruba 30 tisíc IT specialistů, které v tuto chvíli nedokáže pokrýt české školství. Bez expertů z ciziny to tedy nepůjde. Hodně ovšem záleží na přístupu vlády v otázce zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU, hodně by pomohlo, kdyby v této oblasti došlo k vyšší flexibilitě a zúžení procesu legalizace,“ uzavřel Martin Malo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru