Smutné odchody v zoo. Letos na severu Čech zemřelo několik oblíbených zvířat
S těmito oblíbenci se již v zoo nesetkáte.
Chomutov

Ústecký kraj – Mnoho narozených mláďat, ale i smutné odchody oblíbených tvorů. Takový byl letošní rok v zoologických zahradách v Ústeckém kraji. Přinášíme příběhy některých z nich, zavzpomínejme na ně.

Slon indický - Kala v Zoo Ústí nad Labem

2612zooslon

V pondělí 4. února 2019 v odpoledních hodinách musela být provedena eutanázie samice slona indického Kaly. Důvodem byl aktuální zdravotní stav. Kala v posledních týdnech několikrát upadla tak, že se nemohla sama postavit na nohy, což se stalo i v pondělí ve výběhu. Proto bylo rozhodnuto o eutanázii. V naší zoo žila od 30. listopadu 1985, kdy letecky přicestovala z Vietnamu jako zhruba roční roztomilé slůně, které tehdy vzbudilo velkou pozornost, neboť se zároveň jednalo o prvního slona v historii zoo. Každopádně v naší zoo zanechala stopu, která nikdy nezmizí.

Los evropský - Jedno z losích dvojčat v zooparku bohužel uhynulo

2612zoolos

Přestože jsme usilovně drželi palce a losí rodině v chomutovském zooparku poskytli veškerou potřebnou péči, nebyl osud jednomu z dvojčat narozených 7. 5. 2019 příznivě nakloněný. 30. 5. uhynula malá samička losa evropského. Vše ukazuje na vrozený vývojový problém. Všichni byli z nečekané ztráty velmi smutní, ale i to je bohužel příroda…

Nosorožec tuponosý – Zamba v Zoo Ústí nad Labem

2612zoonoso

V pondělí 22. července 2019 došlo v Zoo Ústí nad Labem k eutanazii samice nosorožce tuponosého Zamby. Byla nejstarším nosorožcem svého druhu v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) a v Evropě se podle údajů ZIMS řadila na čtvrtou pozici.

Dle vyjádření veterinárního lékaře Václava Poživila došlo v minulém týdnu v rámci chronických orgánových onemocnění a vzhledem ke stáří zvířete ke zhoršení zdravotního stavu, které v pondělí ráno vyústilo v koliku, která byla příčinou akutního selhání organismu. Vzhledem k bolestem a dalšímu nepříznivému zdravotnímu stavu bylo následně přistoupeno k eutanazii. Při pitvě se prokázaly změny neslučitelné se životem.

Zamba dorazila do Ústí nad Labem 19. listopadu roku 1980 společně se samicí Sašou, o několik dní později se k nim připojil ještě samec Dan. Celé trio pocházelo z jihoafrické rezervace Umfolozi a do tehdejší Československé socialistické republiky se spolu s dalšími zvířaty dostalo díky expedicím Ing. Josefa Vágnera, ředitele královédvorské zoo. Zamba byla v době odchytu v roce 1972 cca dvouletá, takže její rok narození byl odhadnut (1970). Po úhynu Dana a Saši v roce 2008 žila v zoo sama, s výjimkou několika měsíců v roce 2014, kdy zoo hostila samce Pabla ze Zoo Veszprém kvůli rekonstrukci jeho expozice.

Mědvěd hnědý – Nero v Zooparku Chomutov

2612zoomedved

Nero, jeden z oblíbené čtveřice chomutovských medvědů, opustil navždy své zvířecí parťáky. Pětadvacetiletého ´šéfa´ skupiny dohnaly neduhy stáří, trpěl především na artritidu. 26. listopadu to oznámil Zoopark Chomutov.

Že se Nero pohybuje s čím dál většími obtížemi, si chovatelé všimli už před časem. „Pomáhali jsme mu podpůrnými preparáty, ale vzhledem k jeho věku už to příznaky nemoci zmírňovalo jen trochu. Pohyboval se pomalu, většinu času jen ležel a stále častěji zadní nohy vyloženě tahal,“ popisuje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Ani při veselých okamžicích, jako bylo třeba letní dovádění na kopci sněhu, se už Nero ke skupině moc nepřipojoval.

Zdravotní stav medvěda se pak zhoršil natolik, že už nebylo jiné možnosti než ho uspat. „Bylo to rozhodnutí smutné, ale nikdo jsme nechtěli, aby se Nero trápil,“ říká ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Chovatelé pak bedlivě sledovali skupinu zbylých tří medvědů, jestli se odchod Nera na jejich chování nějak projeví. Kromě Nerova parťáka Michala tu jsou také dvě samice Nora a Míša. Ale nezměnilo se vůbec nic. „Taková je prostě příroda. Jako by i ostatní dopředu vycítili, že nadešel jeho čas,“ dodává smutně ředitelka.

Nero žil v zooparku od roku 1997, přišel sem společně s Michalem. První roky jeho života nebyly pěkné, soukromý majitel oba medvědy držel v nevyhovujících podmínkách, nedostatečně je krmil a předváděl je jako atrakci. Do Chomutova se dostali poté, co je úřady soukromníkovi zabavily. Tou dobou už tu dva roky žily obě samice, společně tu medvědí čtveřice strávila více než dvacet let.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru