Povánoční zázrak? Dorazí vzduch z dálného severu. Můžeme se těšit na sníh?
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Češi, tak jako mnozí ostatní Evropané, prožívají další Vánoce na blátě. Štědrý den České republice nadělil až přes devět stupňů, nejvýše (v rámci stanic Českého hydrometeorologického ústavu) rtuť teploměru vystoupala v obci Kobylí na Břeclavsku, a to na 9,3 °C. Co u nás v Podkrušnohoří?

Podkrušnohorské Vánoce 2019 samozřejmě o moc jiné nebyly. V Ústí nad Labem, největším městě Podkrušnohoří, v úterý 24. prosince teploměr ukazoval až 6,9 °C a ve středu 25. prosince až 6 °C. Pokud by vás náhodou zajímalo, kdy Ústečané zažili nejteplejší Štědrý den, tak v roce 2017. To bylo až 8,2 °C. Co se Božího hodu vánočního týče, ten byl v Ústí nad Labem nejnezimnější v sezóně 1997/1998, a to kvůli dennímu maximu 10,1 °C. Podobné podmínky jako v metropoli Ústeckého kraje o letošních Vánocích panovaly i na řadě dalších míst, včetně druhého největšího města Podkrušnohoří, jímž je Most. Ten na Štědrý den naměřil teploty až v okruhu 8 °C, stejně jako na Boží hod vánoční. Alespoň ty mraky si počasí mohlo odpustit, že?

Inu, změna se blíží. Poslední dny letopočtu 2019 si totiž připravily ochlazení, možno říci citelné. Otázkou však je, zdali ho doprovodí sněžení, ideálně vydatné? Podívejme se na odpověď (předpověď):

ŠTĚPÁN, DRUHÝ SVÁTEK VÁNOČNÍ (26. PROSINEC):

Značnou část středoevropského vzdušného prostoru, včetně toho českého, si přechodně přivlastní severovýchodní okraj tlakové výše se středem nad pohořím jménem Pyreneje. V důsledku toho při srovnání se středou značně ubude oblačnosti, přesto azuro od Aše až po Karvinou rozhodně očekávat nelze. Mraky se budou honit pořád a u nás tomu nebude jinak. Vítr povane od severozápadu až severu, to znamená, že i mraky budou přicházet z tohoto směru. A to znamená, jako obvykle, že se budou hromadit nad Krušnými horami. Takže zatímco v Krušných horách to vypadá na oblačnou až zataženou oblohu, pod horami by mělo býti spíše polojasno. Do cca 15 hodin v Krušných horách nešokují přeháňky, jinde beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C.



ŽANETA, HURÁ ZA VÝPRODEJI (27. PROSINEC):

Nad jižní Skandinávii se od severu nasune střed celkem rozsáhlé oblasti vyššího tlaku vzduchu, jejíž jižní okraj se postupně vplíží také do střední Evropy. Naopak nad východní Evropou najdeme oblasti nižšího tlaku vzduchu. Mezi těmito tlakovými útvary, hlavně ale po přední straně oblasti vyššího tlaku vzduchu, začne do Česka pronikat chladný vzduch od severu až severovýchodu. Bohužel, převaha bude na straně oblasti vyššího tlaku vzduchu, takže srážek, resp. sněhových vloček poskrovnu, pokud vůbec... Mraky budou opět přicházet ze severních směrů, tedy se budou zase „zasekávat“ nad Krušnými horami (a Krkonošemi atd.). Přesto ani Krušné hory přívaly sněhu nečekají, jeden či dva centimetry sněhu budou až až. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem bodu mrazu.

BOHUMILA, PROSTĚ SOBOTA (28. PROSINEC):

Sobotní počasový scénář lze nazvat (stoprocentní) kopií pátečního počasového scénáře. Tudíž nadále severní vítr a tudíž příchod oblačnosti ze severních směrů, z čehož vyplývá zatažená obloha nad Krušnými horami a méně zatažená obloha za Krušnými horami (Most, Louny...). Slabé sněhové přeháňky se vyskytnout mohou, ale opravdu jen slabé a možná nespadne ani vločka. Holt pravá zima ne a ne přijít. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C.

JUDITA, PROSTĚ NEDĚLE (29. PROSINEC):

V závěru týdne se nejspíše střed výše zmíněné oblasti vyššího tlaku vzduchu přemístí přímo nad Česko, a proto šance na pořádnou chumelenici spadnou k nule. Zároveň je jisté, že ani nějaké pořádné mrazy nedorazí, když už nic. Zimo, zimo, jedna třetina tvého života za tebou a ty stále nic. Neděle se momentálně jeví jako vcelku slunečný den, tím je míněna polojasná až oblačná obloha, srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, ráno v minimu kolem -1 až -5 °C.

Předběžný výhled na přelom roku (denní maxima):

  • David: -1 až 3 °C, beze srážek
  • Silvestr: 2 až 6 °C, beze srážek
  • Nový rok: 1 až 5 °C, beze srážek

(soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru