Kaprům můžete způsobit velké utrpení. Nedělejte s nimi tyto věci
Nepouštějte kapry zpět do vody, nepřežijí. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Hodně lidí to dělá a myslí si, že dělají dobrou věc, když chtějí kapříčkovi zachránit život a dát mu svobodu. Jenže omyl! Tím že vánočního kapra pustí do řeky, zajistí mu nejenom pomalou, ale i velmi trýznivou smrt.

Důvodů, proč vánoční kapr po vypuštění do přírody nepřežije, je, podle rybářů, hned několik.

Jedním z nich je sádkování. Vánoční kapři jsou v sádkách, a to i několik měsíců bez potravy. Živí jsou jen z vlastních tukových zásob, které mají, aby přežili zimu. V sádkách tuk ale předčasně spotřebují. Tím se rybě zlepší její chuť masa. Jenže „odtučněním“ ztratí energii, aby přežili do jara.

Dalším důvodem je, že ryba je studenokrevný tvor a je závislá na okolní teplotě. Kapr proto přes zimu hibernuje. Utlumí všechny životní funkce na minimum a zpomalí metabolismus. Spotřebovává jenom minimum kyslíku a energie a proto přežije. Kapr vypuštěný do ledové řeky o Vánocích proto nemá žádnou šanci přežít a po několika dnech ve vodě umírá.

Smrtelným nebezpečím je pro ryby i led, o který se můžou tzv. popálit. Naštěstí tento problém letos na Vánoce nehrozí.

Nepouštějte proto kapry do vody, svobodu si totiž vůbec neužijí!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru