Chomutov zaplavují staré pneumatiky. Za letošek jich technické služby odvezly z města už 11 tisíc
Chomutov zaplavují staré pneumatiky. Za letošek jich technické služby odvezly z města už 11 tisíc. Foto: TS Chomutov
Chomutov

Chomutov - Chomutov zaplavují staré pneumatiky. Místo aby je lidé odvezli do sběrného dvora, vyhodí je jednoduše do lesíka nebo postaví ke kontejnerům. Za letošní rok chomutovské technické služby sesbíraly po městě už neuvěřitelných 11 tisíc kusů pneumatik. V průměru tedy zlikvidují 30 pneumatik denně. Jsou ale i dny, kdy je toto číslo ještě několikanásobně překročeno. “Při likvidaci jedné černé skládky jsme odvezli až 400 kusů pneumatik,” řekl ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Ojeté staré gumy od automobilů se povalují na různých místech po Chomutově. U kraje silnic, v zeleni, často je lidé postaví i k běžným kontejnerům nebo je jednoduše vyhodí do velkoobjemových kontejnerů, které jsou ale určené na objemný odpad z domácností. Pneumatiky do těchto nádob tedy rozhodně nepatří. Lidé by je měli odvézt do sběrného dvora.

Pracovníci technických služeb narážejí i na celé černé skládky s pneumatikami. Byly zaznamenány například u pevných stanovišť kontejnerů na sídlišti Kamenný vrch a v ulicích A. Heyrovského a M. Pujmanové. “Na Kamenném vrchu vzniklo podezření, že sem vyváží ojeté gumy pneuservisy. Technické služby se proto obrátily na městskou policii, aby celou záležitost prošetřila a zjistila případného původce odpadu,” sdělil Jaroslav Dolník, vedoucí provozovny čištění města.

Nejvíce starých pneumatik se v Chomutově objevuje v listopadu, březnu a dubnu, kdy lidé přezouvají automobily. ”V tomto období pracovníci technických služeb posbírají denně po městě až 200 kusů ojetých pneumatik,” konkretizoval Marek Pohl, vedoucí odpadového hospodářství. Při likvidaci jedné černé skládky odvezly technické služby za jediný den dokonce 400 kusů pneumatik. Technické služby se podílely i na likvidaci obří černé skládky v okolí jedné obce na Chomutovsku. Nacházely se tady neuvěřitelné čtyři tuny pneumatik. U této skládky se podařilo najít původce. Byl to pneuservis.

V letech 2015 až 2017 se množství zlikvidovaných pneumatik chomutovskými technickými službami pohybovalo ročně kolem 100 tun. V roce 2018 to už bylo zhruba o 20 procent více, tedy asi 120 tun a tento zvyšující trend pokračuje v letošním roce. Likvidace pneumatik sesbíraných po městě stojí chomutovské technické služby ročně statisíce korun a je přitom stále nákladnější. “Neustále se totiž zvyšuje cena za likvidaci, koncové zařízení na zpracování pneumatik se nachází mimo Ústecký kraj,” doplnil Marek Pohl.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru